Магазин

Поларна светлост виђена изнад Србије, БиХ, Хрватске

Црвена светлост, која се појавила на небу изнад Сомбора, позната и као аурора бореалис, изненадила је грађане тог војвођанског града, пренели су медији. Осим што није уобичајена на нашим просторима, такође се ретко виђа и аурора бореалис црвене боје.
Поларна светлост виђена изнад Србије, БиХ, ХрватскеGetty © NOAA / Handout

Поларна светлост, изузетно ретка појава у Србији, могла се видети из још неких градова, попут Врбаса, Сремске Митровице, Банатског Двора, Каћа.

Ова несвакидашња појава на набу, вечерас је била видљива у Босни и Херцеговини, Хрватској. У току је јака соларна олуја и трајаће наредна 24 часа. Појава се пријављује широм Европе где је небо ведро. Светлост је виђена из Београда, ка северозападу, наводи Hailz Метеоролошка компанија за територију Србије.

Аурора бореалис се обично виђа знатно северније, а настаје када се субатомске честице Сунца каналишу у атмосферу помоћу земљиног магнетног поља.

Небо је ноћас било црвено и изнад Русије

Различите боје

Ауроре могу бити зелене, ружичасте, тамно црвене, плаве, љубичасте, па чак и жуте, а њихова боја зависи од мешавине гасова у атмосфери.

Поларна светлост је узрокована интеракцијом честица које долазе од сунца, познатих као соларни ветар. Честице могу путовати милионима миља, а неке на крају стигну до Земље. Затим се Земљиним магнетним пољем каналишу у поларне области. У зависности од тога који су молекули гаса погођени и где се налазе у атмосфери, ослобађају се различите количине енергије као различите таласне дужине светлости; кисеоник производи зелено светло, док азот узрокује да небо сија црвено.

image