Магазин

"Времена су се променила": Хомер Симпсон више неће давити Барта

Сви знамо да познати цртани ликови Хомер и Барт Симпсон, имају јединствен однос: Барт често провоцира свог оца и прави разноразне проблеме, све док се Хомер не изнервира и не почне да га дави. Хомеров јединствен стил "васпитавања" је постао једна од главних шала у протекле три деценије, још од како је цртана серија почела да се емитује. Ипак, "Симпсонови" се сада морају прилагодити савременом добу.
"Времена су се променила": Хомер Симпсон више неће давити БартаGetty © MJ Kim

Од почетка емитовања "Симпсонових", главна "дисиплинска мера" коју је Хомер примењивао када је желео да поправи понашање свог несташног сина је дављење. Иако су ове сцене често приказане у комичном светлу, као још једна у низу шала која је постала својствена за ову серију, сада је дошло до велике промене након скоро осамсто епизода: сцене дављења се више неће приказивати.

Обавештење о овој измени је незванично објављено кроз дијалог у једној од најновијих епизода тридесет пете сезоне, у којој се Хомер Симпсон упознаје са својим новим комшијом. Када се рукује са њим, Хомер се окреће ка својој жени Марџ и говори јој: "Видиш, Марџ? Дављење дечака је вредело... Шалим се, више то нећу радити. Времена су се променила," закључио је. 

Љубитељи емисије су годинама уназад критиковали комичан приказ "бруталних" сцена дављења и креатори "Симпсонова" би повремено уважили ове коментаре, али би се исте сцене убрзо вратиле у наредним епизодама и поново би биле представљене као смешан део односа између Хомера и Барта. Последњи пут је овај призор могао да се види у епизодама пре три године, али љубитељи серије сматрају да је претходно наведена Хомерова изјава први знак да је оваквом "хумору" коначно дошао крај, у складу са савременим сензибилитетима. 

Реакције корисника друштвених мрежа су углавном позитивне: многи корисници платофме Икс су написали да је било крајње време да се овакви односи не приказују као шалa, а многи додају да им још од почетка нису биле нарочито смешне. С друге стране, има и оних који сматрају да је ова промена исувише озбиљна и да су сцене дављења само још један забаван део ове анимиране емисије. 

"Мало сам збуњен... Са једне стране, добро је што су окончане ове сцене насиља, али с друге стране, смешно је и безазлено, ово је ипак само цртани", пише један корисник платформе Икс. "Добро је да су научили да злостављање, макар било у цртаном филму, не треба да буде шала", додаје други корисник. 

image
VV inauguration
banner