"Времена су се променила": Хомер Симпсон више неће давити Барта

Сви знамо да познати цртани ликови Хомер и Барт Симпсон, имају јединствен однос: Барт често провоцира свог оца и прави разноразне проблеме, све док се Хомер не изнервира и не почне да га дави. Хомеров јединствен стил "васпитавања" је постао једна од главних шала у протекле три деценије, још од како је цртана серија почела да се емитује. Ипак, "Симпсонови" се сада морају прилагодити савременом добу.

Од почетка емитовања "Симпсонових", главна "дисиплинска мера" коју је Хомер примењивао када је желео да поправи понашање свог несташног сина је дављење. Иако су ове сцене често приказане у комичном светлу, као још једна у низу шала која је постала својствена за ову серију, сада је дошло до велике промене након скоро осамсто епизода: сцене дављења се више неће приказивати.

Обавештење о овој измени је незванично објављено кроз дијалог у једној од најновијих епизода тридесет пете сезоне, у којој се Хомер Симпсон упознаје са својим новим комшијом. Када се рукује са њим, Хомер се окреће ка својој жени Марџ и говори јој: "Видиш, Марџ? Дављење дечака је вредело... Шалим се, више то нећу радити. Времена су се променила," закључио је. 

Љубитељи емисије су годинама уназад критиковали комичан приказ "бруталних" сцена дављења и креатори "Симпсонова" би повремено уважили ове коментаре, али би се исте сцене убрзо вратиле у наредним епизодама и поново би биле представљене као смешан део односа између Хомера и Барта. Последњи пут је овај призор могао да се види у епизодама пре три године, али љубитељи серије сматрају да је претходно наведена Хомерова изјава први знак да је оваквом "хумору" коначно дошао крај, у складу са савременим сензибилитетима. 

Реакције корисника друштвених мрежа су углавном позитивне: многи корисници платофме Икс су написали да је било крајње време да се овакви односи не приказују као шалa, а многи додају да им још од почетка нису биле нарочито смешне. С друге стране, има и оних који сматрају да је ова промена исувише озбиљна и да су сцене дављења само још један забаван део ове анимиране емисије. 

"Мало сам збуњен... Са једне стране, добро је што су окончане ове сцене насиља, али с друге стране, смешно је и безазлено, ово је ипак само цртани", пише један корисник платформе Икс. "Добро је да су научили да злостављање, макар било у цртаном филму, не треба да буде шала", додаје други корисник.