Најтраженији рецепти у 2023. години: На списку салата Џенифер Анистон и пилетина "Ожени ме"

Храна је увек једна од тема које се на Гуглу највише претражују, премда идеја за оброке макар једном недељно понестане. Сада је претраживач избацио статистику најтраженијих јела у овог години, а на списку су се нашле и салата Џенифер Анистон, сендвич Беле Хадид и пилетина "Ожени ме".

Најпопуларнији светски интернет претраживач Гугл је недавно објавио списак најтраженијих појмова у овој години, а на њему су се, традиционално, нашли и рецепти за оброке. А како и не би, када свима макар једном недељно треба идеја шта правити за ручак. Највише претрага је имао један традиционални медитерански рецепт, а јела која су постала хит на ТикТоку су, сасвим очекивано, такође пронашла своје место у ТОП 10.

Суго - традиционални италијански сос

Иако на прву лопту звучи веома егзотично, суго је веома једноставан, али изузетно укусан парадајз сос пореклом из Италије. Овај "најгугланији" рецепт је стар деценијама, а можда и вековима, а осим парадајза, за његову припрему је потребно и мало екстра девичанског маслиновог уља, белог лука, лука и босиљка. Варијација на тему има бесконачно, а суго се може користити као сос како за тестенину и њоке, тако и за јела од меса или морских плодова.

Синсинати чили - издашан сос пореклом из Америке

На овогодишњем списку најтраженијих рецепата нашао се још један сос, овога пута пореклом из Америке. Овај чили сос се припрема од парадајз соса у комбинацији са млевеном говедином, парадајз пастом, луком и белим луком, а најчешће се сервира преко шпагета. Американци овој комбинацији воле да додају још и чедар сир и црвени пасуљ.

Пилетина "Ожени ме" - ТикТок хит са 300 милиона прегледа

На трећем месту "најгугланијих" рецепата нашла се пилетина "Ожени ме" која је своју популарност стекла захваљујући ТикТоку. Рецепт је сакупио преко 59 милиона прегледа на тој друштвеној мрежи, а све због једноставности припреме и невероватног укуса. За припрему овог јела потребно је свега неколико састојака: пилетина и бели лук, сушени парадајз, зачинско биље и пармезан, од којих се прави издашни сос. Оброк се припрема у само једној шерпи, а сервира са тестенином, пиринчем или кромпиром.

Брзе палачинке - готове за свега пар минута

Палачинке су једноставно морале да се нађу на овом списку, јер - ко не воли палачинке? Међутим, "брзе палачинке" су, рекло би се, још популарније од оних обичних, због једноставности припреме. Од састојака је потребно само 2 и 1/4 шоље брашна, 2 јаја и две шоље млека. Након што је смеса готова и потпуно хомогена, на науљеном тигању се пеку за свега минут до два.

Манго пита - егзотична и освежавајућа пита која се прави за тили час

Преукусна пита која се прави од манга се ове године нашла на петом месту "најгугланијих" рецепата на свету. Наизглед је најсличнија чизкејку - на самом дну се налази кора од грахам кекса (направљеног од интегралног грахам брашна, смеђег шећера, меда и цимета) преко које се ставља фил од крем сира и свежег манга. Освежавајућа посластица је толико једноставна за припрему да се може спремати чак и сваки дан, а увек је бољи избор од куповних колача и крофни.

Салата "Зелена богиња" - још једна ТикТок звезда са скоро 284 милиона прегледа

Друштвене мреже диктирају бројне трендове, посебно у исхрани, а захваљујући ТикТоку се прославила и ова салата - веровали или не, хаштаг #greengoddess је сакупио преко 284 милиона прегледа! Како и само име говори, главни састојци су све зелене боје: ајсберг салата (или купус), краставац, влашац и млади лук, уз додатак веганског песто соса. Рецепт је толико прост, а салата толико укусна, да је ова "богиња" просто морала да се нађе на списку најтраженијих јела 2023. године.

"Џенифер Анистон" - патент холивудске звезде

Још једна звезда међу салатама је салата Џенифер Анистон, коју је прославила популарна холивудска глумица још током снимања серије "Пријатељи". Ова лагана, а нутритивно богата салата се прави од зелене салате, парадајза и пасуља којима се додају хрскава ћурећа сланина и пилетина. На самом крају је глумица стављала и мало пекорино сира, а као дресинг користила италијански прелив.

Грајндер сендвич - рецепт са скоро 230 милиона прегледа на ТикТоку

Међу рекордерима по прегледу на ТикТоку нашао се и хаштаг #grindersandwich, а оно што га од свих претходних рецепата истиче јесте количина састојака - њих има чак 21! За припрему овог сендвича је потребан свеж сомун (или фокача), неколико врста сухомеснатих деликатеса и неколико врста сира који се сви заједно запеку у рерни, након чега се додају и поврће и намаз од мајонеза, лука, чили паприке и зачина.

Сендвич "Бела Хадид" - изврсна комбинација укуса, а мало калорија

Планетарно популарна манекенка Бела Хадид је рецептом за овај сендвич "залудела" цео свет, а како и не би, када је толико укусан и једноставан за припрему. За разлику од претходног примера, за чију је припрему било потребно чак 21 намирница, за Белин сендвич је потребно само неколико: тост, ћуретина, салама, сир, микс зелених салата, црвени лук, феферони, парадајз, мало балзамико сирћета и ајоли сос.

"Д Бер" шпагете - рецепт из популарне серије који је одушевио све

Ово јело се посебно допало гледаоцима популарне серије "Д Бер", који су након што су је одгледали, одлучили да понове рецепт и припреме пасту у домаћој режији. Међутим, они који нису гледали серију, су рецепт морали да потраже на Гуглу - отуд се он и нашао на десетом месту по броју претрага. За припрему овог јела су потребне шпагете, италијанска кобасица и парадајз сос, а сви који су пробали јело су одушевљени комбинацијом укуса.