Магазин

Шта странце највише интересује о Србима? Гугл зна тачан одговор

Ако је судити по Гугл претраживачу који обично корисницима сам нуди најтраженије појмове, оно што странце највише занима је због чега су Срби толико високи, лепи и згодни. Осим физичких особина, занимљиве су им и претраге које су повезане са спортом
Шта странце највише интересује о Србима? Гугл зна тачан одговор© Canva / alexandraivankovich

Сваку нацију одликује тих неколико најкарактеристичнијих, најупечатљивијих особина: неке од њих су и заиста тачне, а неке важе за стереотипе који се преносе са генерације на генерацију. Тако, примера ради, за Русе кажу да су врло хладан народ, за Французе да су изузетни љубавници, а за Јапанце да су марљиви попут пчела. Сада нећемо залазити у детаље шта је истина, а шта предрасуде, већ ћемо се фокусирати на то шта странци најчешће "гуглају" када је наш народ у питању.

Зашто су Срби високи и лепи

Ако је веровати Гуглу, најтраженији појам који се везује за нашу нацију јесте "Због чега су Срби толико високи", док се на другом месту по броју претрага нашло питање због чега су Срби толико лепи. Иако универзалан одговор на ова питања не постоји, генетика јесте "одрадила" добар део посла. На друштвеној платформи Реддит, један од корисника је упитао "Због чега су Срби толико високи? Да ли постоје неке посебне навике у истрани или начину живота", на шта су се махом Срби, надовезали са објашњењима. Тако је један корисник навео да је цака у томе што од малена једемо "Плазму" и млеко и макар једно парче меса, док је други истакао да је до промаје. Наравно, било је и коментара да је по среди српски инат: "Сваки пут када нас неко зезне, ми порастемо за 2 центиметра."

Међу најучесталијим претрагама се нашао још један појам који се тиче физичког изледа нашег народа: странци Србе сматрају веома атлетски грађеним народом. Овакво запажање странаца не изненађује, будући да српски момци, али и девојке, веома воде рачуна о свом физичком изгледу, било да су у питању рекреативне посете спортским центрима и теретанама, или полупрофесионално и професионално бављење спортом.

Српски инат је странцима непојмљив

Међутим, постоји још једна одлика нашег народа која је странцима запала за око: из неког разлога они сматрају да су Срби злочести. За разлику од претходна три појма која сваком становнику наше земље сасвим сигурно импонују, овај би требало да послужи као "црвена заставица" и повод да се запитамо: "Због чега нас људи овако доживљавају?"

Можемо претпоставити да је и овде реч о веома израженом српском инату, који је странцима неретко непојмљив због великих разлика у менталитету. Са друге стране, на Реддиту се може пронаћи и велики број позитивних примера који указују да су Срби веома поносан, храбар, интелигентан и упоран народ, који све што замисли једноставно мора да спроведе у дело.

Спортисти су српски понос

И док се примери који се тичу физичких или карактерних особина могу ставити под знак питања, будући да су засновани на субјективном доживљају других људи, чињеница да су Срби веома добри у спорту је неоспорна и лако доказива. Спорт је једноставно наш фах. Он је много више од тапкања лопте, схвата се озбиљније и граничи са врстом религије. Како у индивидуалним дисциплинама и спортовима, тако и у оним тимским, наша земља, иако мала, представља праву спортску велесилу.

Србија је изнедрила вишеструке европске, светске и олимпијске шампионе: тенисер Новак Ђоковић, кошаркаш Никола Јокић, атлетичарка Ивана Вулета, џудисткиња Марица Перишић, пливач Милорад Чавић, су само нека од имена која су обишла цео свет. Списак спрских спортских легенди би могао ићи у недоглед: и многи други спортисти су учинили све да би се на највећим спортским смотрама зачула химна "Боже правде". Запажени су и резултати наших кошаркашких и одбојкашких асова, ватерполиста, баскеташа, рвача и боксера, као и других спортиста, који су се са најпрестижнијих такмичења враћали поносни, окићени медаљама и нашу земљу представљали на најбољи могући начин.

image