Магазин

Сингл Битлса на првом месту топ-листе после 54 године

Британска група Битлси доспела је на врх топ-листе са својим синглом "Now and Then", 54 године након што је њихов сингл "From Me to You" био на првом месту, што их чини бендом са најдужим размаком између првог и последњег хита на топ-листи.
Сингл Битлса на првом месту топ-листе после 54 годинеGetty © Fox Photos

Најновије издање Битлса "Now and Then" заузела је прво место на британској листи најпродаванијих синглова, и то је први пут у 54 године је Битлсима тако нешто пошло за руком, саопштила је Official Charts Company, а Пол Макартни је то назвао "веома емотивним тренутком". Песма  "Now and Then" је такође најбрже продавани винил сингл овог века, према компанији која управља овом листом, која је објавила да је на делу "повратак ‘Битлманије'".

Песму коју је првобитно написао и отпевао Џон Ленон 1978, године, а касније дорадили чланови бенда, укључујући покојног Џорџа Харисона, завршили су Пол Макартни и Ринго Стар деценијама након што је направљен први снимак.

Ремастерована нумера је настала из Ленонове демо верзије која је снимљена касних 1970-их у његовој кући у згради Дакота у Њујорку. Након његове смрти 1980, Ленонова супруга Јоко Оно дала је снимак преосталим члановима Битлса 1994. године заједно са "Free As A Bird" и "Real Love", које је бенд објавио у истој деценији. Током овог периода, Харисон, Макартни и Стар су снимили нове делове и завршили грубу мешавину за "Now and Then" са продуцентом и музичарем Џефом Лином.

Међутим, бенд није објавио песму због проблема у вези са извлачењем Леноновог вокала и клавира услед ограничене технологије у то време.

За потребе документарне серије о Битлсима "Get Back" (2021) редитељ Питер Џексон и његов тим су употребили нову технологију раздвајања звука, што је отворило могућност да се сада ипак заврши рад на "Now and Then" уз помоћ вештачке интелигенције. Пол Макартни је рекао да је технологија вештачке интелигенције коришћена да се "извуче" глас Џона Ленона из старог демо снимка, да би песма била завршена.

Битлси су последњи пут били на врху топ-листа са хитом "The Ballad of John and Yoko" 1969. године, а представљају и најстарији бенд који се нашао на првом месту, будући да Пол Макартни има 82 године, а Ринго Стар 83.

Они су такође други и трећи најстарији уметници на врху листе, после капетана Тома Мура (99), чија је обрада песме You'll Never Walk Alone била број један у 2020. години.
Сингл "Now and Then" дебитовао је на листи на 42. месту након објављивања 2. новембра, на основу продаје од само 10 сати, преноси Би-Би-Си.

Битлси су британски бенд са највише синглова број један у историји британских топ-листа (21), а само амерички певач Елвис Присли их има више.

image