Кафа без кофеина: Како се добија и да ли је оваква кафа здравији избор

Многи људи пију кафу како би унели жељену дневну дозу кофеина и разбудили се, али има и оних који уживају у процесу припремања, испијања и у њеном укусу, али желе да избегавају потенцијалне нежељене ефекте кофеина. Тада се многи определе за зрна без кофеина, али како се ова супстанца одстрањује из зрна и да ли ова кафа има мање или више добробити за наше здравље?

Многи воле укус кафе, али у исто време желе да умање количине кофеина који конзумирају због личних преференци или здравствених разлога. Тада се љубитељи укуса кафе определе за зрна која немају кофеин, како би и даље могли да уживају у напитку, али и да спрече нежељене ефекте кофеина. Од процеса припреме, до укуса и користи за здравље, постоји неколико главних разлика између кафе са и без кофеина:

Процес одстрањивања кофеина

Добро је знати да, чак и када се примењују најефикасније методе, није могуће поптуно одстранити сваки траг кофеина из зрна. Ипак, количине које преостају су изузетно мале и немају велики утицај на организам, тако да не постоји могућност да ће доћи до нежељених последица конзумирања кофеина.

Да ли је кафа без кофеина здравији избор

Сигурно је да је кафа без кофеина препоручљива за оне који желе да умање количину уноса кофеина у току дана, али и даље не желе да се одрекну овог укусног напитка. Срећом, постоји још неколико користи које оваква зрна могу донети.

Зрна без кофеина имају сличан хемијски састав као и класична зрна кафе. У њима се налазе бројни антиоксиданти (који могу благо ослабити током процеса одстрањивања кофеина), а према порталу "Хелт лајн (Healthline)", једна шоља кафе може да садржи магнезијум, калијум или витамин Б3, што представља добар додатак исхрани у току дана. Бројне студије су показале да кафа, са или без кофеина, може бити корисна за когнитивно здравље и да потенцијално спречава развој дијабетеса и одређених карцинома. 

Дакле, кафа без кофеина може бити од користи за наше здравље, али нећемо осетити ефекте као када конзумирамо класично зрно, који долазе управо од кофеина (побољшана концентрација, осећај будности, бољи рад метаболизма...).