На храни се створила буђ - које намирнице су сигурне за јело, а које обавезно морамо да бацимо

Буђ се ухватила на теглици са џемом, очас посла је скинемо кашиком и обришемо ивице. Спремно за јело, помисли би многи. Ипак, научници сматрају да је овај потез ризичан, јер плесан која се хвата на мармеладама, младим сиревима и хлебу је ризична по наше здравље. Међутим, уколико је нађемо на луку или шпагетама, неће нам ништа бити ако је одстранимо и наставимо са припремом јела. Коју храну онда можемо, а који не смемо да једемо када са ње одстранимо буђ?

Плесан опстаје скоро свугде - на пластичним, дрвеним, па и металним површинама у дому, има је у ваздуху и земљишту. Виђамо је у купатилу на фугама плочица, али и у кухињи у теглама са киселим краставцима. 

Када је угледамо на сиру или киселом млеку, често је само одстранимо и наставимо са јелом. Ипак, научници кажу да би требало да будемо опрезни, јер буђ може да изазове мноштво проблема, од пробавних сметњи до оштећења бубрега. 

Како можемо да спречимо да се буђ појављује у домовима

Иако не постоји средство које ће заувек уништини буђ, оно што можемо да урадимо јесте да се послужимо стратегијама које успоравају неизбежан раст буђи у домаћинству. Под тим, научница Елизабета Ламбертини подразумева, да дом треба редовно да чистимо, одвајамо контаминирану храну, кувамо намирнице и да храну држимо у фрижидеру. У кухињи је неоподно да прекривамо храну, јер ћемо на тај начин спречити пренос буђи ваздухом. Такође, препорука је да кувану храну одложимо у мање посуде и оставимо у фрижидер.

"Хлађење или замрзавање одређене хране, попут хлеба или других пецива, максимално продужава рок трајања. Обавезно држите фрижидер на максисмално три степена и избегавајте да га препуните храном, јер ћете тако спречити циркулацију ваздуха која спречава настанак и развој буђи. Редовно чишћење фрижидера, као и радних површина и мењање сунђера за суђе  ће минимизирати накупљање или ширење колонија плесни", препоручује Ламбертини.

На храни се створила буђ - које намирнице су сигурне за јело, а које треба бацити

"Када се са тврде хране, као што је стари сир или шаргарепе, уклони буђ и још који центиметар испод, намирнице могу да се конзумирају. Међутим, у "влажнијој" храни као што је млади сир, јогурт, џем, кисели краставци или хумус, степен раста буђи је мање очигледан и тешко га је безбедно уклонити. Тада ове намирнице не би требало јести", каже професор Дон Шифер са Универзитета Рутгерс и додаје да исто правило важи и за месо и рибу.

Што се тиче хлеба и пекарских производа на којима има плесни, треба их бацити у канту, кажу стручњаци.

Мало другачија ситуација је код бобичастог воћа - ако је у питању само изолована бобица или две, њих бацимо и оперемо остатак.  Бобичасто воће је подложније буђању и неопходно је да се добро испере, али тик пре конзимације: "Уколико их оперете чим сте купили малине или боровнице и такве их одложите, стварате средину за настанак буђи и то због воде која остаје због тога што сте испрали воће", истиче професор Дон Шифер, а пише Нашонал Џиографик. 

Бели и црни лук су посебно склони црној плесни, тзв. гљивицама у земљи: "Ова буђ се може безбедно опрати или одрезати, али предлажем чување лука у мрежастим врећама које омогућавају доста вентилације. Такође, држите их у фрижидеру за максималну превенцију", каже генетичар Џо Хјук ЈУ.