Магазин

Све Пушкинове љубави: Од Наталије Строганове до Наталије Гончарове, најпознатије музе књижевника

Геније руске поезије је важио за великог поштоваоца жена, а његово срце су освајале многе знамените даме Русије. Све до једне изузетне лепоте и манира, ове девојке су Пушкину давале ветар у леђа и невероватан налет инспирације, а ношен на крилима љубави, он је стварао дела која и данас важе за бисере руске књижевности.
Све Пушкинове љубави: Од Наталије Строганове до Наталије Гончарове, најпознатије музе књижевника© Canva / alexandraivankovich

Александар Сергејевич Пушкин је, осим по својим стиховима, био познат и по томе што је веома лако "падао" на женски шарм. Медутим, ни даме нису биле имуне на његову харизму, те је за живота имао неколико страствених и упечатљивих афера. Његова прва и последња љубав, Наталија Строганова и Наталија Говчарова су у историји ипак оставиле највећи траг, али су и друге даме ту одиграле значајне улоге. Пре свега јер је свака од њих својевремено била Пушкинова инспирација и муза.

Баронеса и грофица Наталија Строганова

О грофици Строгановој су у руском друштву кружиле само најлепше речи: она је важила за невероватно згодну младу даму која фантастично плеше и која има све атрибуте да једног мушкарца заведе за трен. Наталија Строганова се у мору "обичних" лепотица истицала и својим интелектом, а њене портрете је желео да слика сваки истакнути сликар тог доба. Равнодушан на Наталијин лик није остао ни Александар Сергејевич Пушкин, а у друштву се ова млада дама често спомињала и као његова прва и најискренија љубав.

Грофица Jeлена Завадовска

У својим стиховима, Пушкин је изабраницама свог срца увек давао посебну пажњу, па се тако и Jeлена Завадовска нашла у једном од познатих књижевних дела. Пушкин је Jeлену Завадовску описивао као хармоничну, дивну даму која плени својом стрственошћу и лепотом, а верује се да је пишчево срце она освојила својом непосредношћу и једноставношћу. Међутим, ова дама је у друштву важила за хладну и веома неприступачну особу, чија је истинска лепота сломила много срца и уништила још више судбина.

Баронеса Софија Вељо

Софија Вељо је била дама из високог друштва, а у време када ју је Александар Сергејевич упознао, важила је и за једну од потенцијалних изабраница императора Александра I. Могућности Пушкина да надмаши самог цара су биле мале, али не и једнаке нули: како би освојио срце ове "мачке из високог друштва", он је написао неколико стихова, а ако је веровати историјским списима, они су били итекако учинковити.

Ана Керн

О овој љубави Пушкина знају скоро сви, а сасвим очекивано, и ова дама је била муза и инспирација великог руског књижевника. Нажалост, судбина младе Ане није била једна од оних прича које се препричавају у даху, већ напротив, веома трагична и поражавајућа: пре познанства са Пушкиним, 17-годишњу Ану су родитељи насилно удали за велепоседника Јермолаја Керна, који је у то време имао 52 године, а овим поступком је судбина младе девојке уништена. Једини трачак наде била је њена романса са Александром, чија је љубав учинила да поверује да није све изгубљено.

Наталија Гончарова

Можда и најпознатија љубав Александра Сергејевича Пушкина, Наталија Гончарова, вероватно ни сама није била свесна шта је снашло када је са само 16 година на једном балу упознала књижевника. Он је већ тада имао репутацију човека који се лако заљубљује и још лакше и брже оставља жене, али је са Наталијом од првог тренутка све било потпуно другачије. Она је била посебна: невероватне лепоте и изванредних манира, освојила је срце руског генија већ при првом сусрету, а одушевљен њеном појавом и интелектом, Пушкин није дуго оклевао и већ након неколико месеци је питао да се уда за њега.

image