Магазин

Физичар шаље свој ДНК на месец да би га ванземаљци клонирали

Све попуарније "сахране на Месецу" коштају нешто мање од 13.000 долара, а за овај новац покојници добијају јединствену прилику да некада, за 30 или 40 хиљада година, потенцијално буду клонирани.
Физичар шаље свој ДНК на месец да би га ванземаљци клонирали© Canva / Maximusnd Zahar

Концепт загробног живота за многе је веома упитан, али не и за физичара Кена Ома старог 86 година, који сматра да је живот после смрти могућ изван Земљине орбите. Услов је да посмртни остаци буду сахрањени на Месецу, као и да се покојник "стрпи" 20 до 30 хиљада година, док ванземаљци не одлуче да их искористе за клонирање.

Физичар шаље свој ДНК на месец надајући се да ће га ванземаљци клонирати

Пензионисани професор физике, Кен Ом, у својој 86. години дошао је на идеју да његови посмртни остаци буду сахрањени на Месецу, а како сматра, на овај начин ће још једном, постхумно, допринети науци. Како је навео у интервјуу за Њујорк Тајмс, Омове могућности за последњу жељу су бескрајне.

Професорова жеља заправо је поглед у будућност, а како је рекао, највише нада полаже у ванземаљце којима се посмртни остаци представника људске врсте могу учинити као идеалан материјал за клонирање у више хиљада примерака. Његов допринос би, како сматра, у некој даљој будућности, одиграо и важну улогу у стварању "међугалактичког зоо-врта". Међутим, како сматра научник, сада за то није право време, али може бити за 20 до 30 хиљада година.

Сахрана у свемиру већ од 2.500 долара

Ом, који је физици посветио читав свој радни век, се на овакву идеју одлучио након што је истражио ценовнике компанија које пружају транспорт посмртних остатака у свемир, а веровали или не, цене су и више него приступачне. За слање посмртних остатака у свемир ракетом потребно је издвојити (свега) 2.459 америчких долара.

Слање посмртних остатака од Земље до површине Месеца или неке друге тачке дубоко у свемиру стаје нешто више, око 13.000 долара, што и даље не звучи толико драматично имајући у виду да у готово свим земљама света укупни трошкови сахране износе око 10.000 долара.

Професор Ом није усамљен случај

Иако оваква идеја за одлазак на вечни починак већини може звучати бизарно, професор Кен Ом није усамљен случај. Бројни астронаути, цивили, па чак и професионални спортисти су већ унапред "резервисали" своје место на небу, у правом смислу те речи. Компанија која организује овакве сахране је од свог оснивања 1994. године већ имала 17 "меморијалних" свемирских летова, а како многи сматрају, њихово време тек долази.

image