Магазин

Здрави али калорични: Како правилно конзумирати орашасте плодове и избећи нежељене ефекте

Сви уживамо у грицкању бадема, лешника или идијског ораха. Они су здрави и укусни - одлични су као ужина и додатак салатама и другим јелима. Добро позната "шака орашастих плодова" јесте препоручена дневна количина, али шта може да се догоди ако их конзумирамо више него што се саветује? Изгледа да ћемо добити који килограм више, а неретко се јављају проблеми са варењем.
Здрави али калорични: Како правилно конзумирати орашасте плодове и избећи нежељене ефекте© Pratik Bachhav/unsplash

Редовно конзимирање здравих грицкалица, као што су лешници, ораси и бадеми, доноси многе предности. Ове намирнице садрже бројне минерале, здраве масти и витамине и помажу јачању имунолошког система, повећавају хемоглобин, позитивно утичу на косу и нокте.

"Студије показују да конзумирање једне порције дневно је повезано са смањењем ризика од срчаних болести, као и ризика од настанка дијабетеса типа 2", каже нутрициониста Криси Фирир. 

Иако имају низ корисних особина, такође су веома калорични и зато је битно да се са њима буде опезан у конзумацији. Само 100 грама бадема има чак 579 калорија, те је неопходно да надгледамо количину коју уносимо, саветују из Аустралијског дијететског удружења. Препорука за одрасле је да једу максимално 30 грама орашастих плодова током већине дана у недељи, што одговара количини која стане на длан. Другим речима, дозвољено је да поједемо:

  • 20 бадема
  • 10 ораха
  • 15 индијских ораха
  • 20 лешника
  • 40 кикирикија
  • 30 пистаћа
  • 10 бразилских ораха

Да би извукли максималну корист од ових намирница, оне треба да буду без соли, заслађивача, емулгатора и да ниси прерађене. Можемо без проблема да направимо свој микс и није нужно да једемо само једну врсту. Уколико се придржавамо дневне грамаже, уз балансирану исхрану и физичку активност, постоје веће вероватноћа да ће позитивно утицати на здравље, сагласни су стручњаци.

Претеран унос доводи до повећања тежине, надимања, проблема са варењем

Шта ако нисмо умерени у њиховој конзумацији? Врло је вероватно да ћемо почети да добијамо на тежини. Такође, постоји могућност да ће се појавити проблеми са надимањем, варењем и гасовима.

"Масноћа се налази у изобиљу у орашастим плодовима, и ако их пуно једемо у кратком временском периоду, то може да доведе до дијареје", каже Алан Р. Габи, МД, аутор Нутритионал Медицине. У ретким случајевима, превише бразилских ораха, може изазвати тровање селеном.

image