Мале животиње, велика улога: Зашто научници највише користе мишеве у експериментима

Према једној анализи од прошле године, забележено је да се у целом свету мишеви користе за преко 100 милиона студија годишње (без обзира да ли је студија објављена/да ли је дошло до жељених резултата). Поред многобројних врста животиња које стручњаци могу да користе за експерименте, зашто су баш мишеви толико заступљени у свету науке и медицине?

Мишеви се користе за научне експерименте стотинама година, у пољима генетике, физиологије, пихологије, медицине и многе друге. Захваљујући експериментима који су извршени на мишевима, људи су успели да науче много о ефектима одређених лекова, терапија, о бележењу и спречавању бројних болести...

На пример, откривање витамина К, развој полио вакцине, везе између неурона у мозгу и бројни други подухвати у медицини не би били могући без ових малих глодара. Шта је оно што баш мишеве чини толико популарним животињама у свету науке?

Према порталу "Медикал њуз тудеј", бројна открића не би била могућа без мишева. На пример, у многим случајевима, тешко је претпоставити промене које животна средина може имати на тело човека, док се промене животне средине миша (и њени утицаји на њега) могу лако проузроковати и испитати, тако да резултати постану примењиви за даље истраживање код људи.

До данас је сакупљене око пет хиљада мишијих узорака генотипа који носе скоро две хиљаде људских болести, што укључује наследна обољења, неуромускулаторне поремећаје, менталне поремећаје и проучавање карцинома.