Путин замолио вештачку интелигенцију да смисли новогодишњу бајку, одговор изненадио све (ВИДЕО)

Руски председник Владимир Путин био је један од учесника конференције о вештачкој интелигенцији и машинском учењу, а како би се уверио у најновија достигнућа у тој области, замолио је софтвер да измисли новогодишњу бајку. За само пар минута, АИ је генерисао бајку у коме су Деда Мраз и Снегурочка другари.

У оквиру конференције "Путовање вештачком интелигенцијом 2023" која се током јучерашњег дана одржавала у Москви, председник Руске Федерације, Владимир Путин, "заронио" је у чари вештачке интелигенције. Путину је презентован и рад домаћег АИ софтвера ГигаЧет, који је осмислио новогодишњу бајку по његовом упиту.

Новогодишња бајка очима вештачке интелигенције 

На једном од штандова у оквиру конференције, Владимиру Путину је представљен и иновативни софтвер ГигаЧет, који је развила домаћа компанија Сбер. Његов задатак је био да на основу председниковог упита осмисли сценарио новогодишње бајке.

Након минут, на екрану се појавио текст: "У далекој земљи, у колиби на крају шуме, живела су два другара, Деда Мраз и Снегурочка. Али, када су почели да се припремају за Нову годину, догодила се несрећа - њихова кућица се запалила. Деда мраз и Снегурочка нису могли да угасе ватру, али се тада догодило чудо - појавио се чаробњак који им је у томе помогао."

"То је министарство за ванредне ситуације!" нашалио се Владимир Путин.

Овакав сценарио можда није уобичајен када су новогодишње бајке у питању, али тим пре - он показује колико је креативан и непредвидив софтвер са вештачком интелигенцијом који су развили руски дивелопери. Такође, као и у свакој бајци и овде је срећан крај, што указује на чињеницу да је руском народу срећа и историјски, а и у будућности, циљ ка коме тежи.

Вештачка интелигенција у служби спорта

Новогодишње бајке нису једино што руски софтвер са вештачком интелигенцијом може, а како се АИ може користити у служби спорта, Путину је демонстрирао представник фудбалског клуба ЦСКА, Јевгениј Шевељев. Он је објаснио је да је у фудбалу најважнија интеракција између чланова тима, као и доношење правилних одлука током саме игре.

"Доношење одлука о путањи кретања ка голу је, безусловно, важно, али се она може мењати, уколико немате физичку спрему", констатовао је Владимир Путин.

Овакав софтвер се може користити приликом селекције и одабира најбољих играча. ИТ дивелопери су разрадили модел који, попут навигатора, бира најбоље "путање" кретања фудбалера, а уколико се игра спортисте поклапа са њом, он заслужује шансу да игра у јаком тиму.

"Истражили смо феномен Лајонела Месија, који трчи доста споро, али је уједно и један од најбољих фудбалера у историји спорта. Разлог томе је што у сваком тренутку зна где треба да буде на терену", појаснио је руководилац Сбера.