Друга шанса за изгубљени пртљаг: Једна радња у Америци продаје ствари које се загубе на аеродрому

На око три сата вожње од најпрометнијег аеродрома на свету, у Атланти, налази се радња "Анклејмд Бегиџ" у којој се продају ствари које су остављене или заборављене на аеродрому. Идеју за овакав бизнис власник је добио пре више од пола века, а данас у склопу продавнице постоји чак и музеј у коме се чувају најзанимљивији проналасци.

Да ли сте се икада запитали шта се дешава са пртљагом који се током путовања загуби, по који власници никада не дођу и који месецима чами у неком углу на аеродрому? На крају крајева, он заврши или на рециклажи или у некој од локалних залагаоница.

Једна радња у Скотсбору, у Алабами, је данас синоним за другу шансу изгубљеном пртљагу, а многи артикли који се у њој продају су знатно повољнији него у регуларним радњама, чак и уколико су потпуно нови, неотпаковани.

Традиција дуга преко 50 година

Идеју за овај бизнис Дојл Овенс је добио још 1970. године, када је на једној лицитацији угледао занимљив оглас: за 300 долара се продаје читава палета кофера по које власници никада нису дошли. Немајући да изгуби ништа осим 300 долара, Овенс је позајмио комби и кренуо из Алабаме пут Вашингтона, на локалну аутобуску станицу.

Распаковавши сав купљени пртљав, Дојл је организовао распродају право у дворишту куће коју је изнајмљивао у то време, а одзив становника Алабаме, где је и живео, је био фантастичан. Уз подршу породице, он је напустио свој посао у осигуравајућој кући и ушао у предузетничке воде.

Мало помало, Дојл је проширивао бизнис, па су убрзо поред аутобуских превозника, и авио компаније постале редовни добављачи изгубљеног пртљага. Посао је цветао све више и више и убрзо је читава породица почела Овенсу да помаже у томе. Тако је "Анклејмд Бегиџ" постао једина продавница у земљи у којој се могу пазарити ствари изгубљене за време путовања.

Опра Винфри: "Ово је једна од најбоље чуваних шопинг тајни"

Од самог почетка пословања, регионални медији су били усхићени идејом и начином на који је Овенсов бизнис функционисао. Концепт се допао чак и Опри Винфри, која је 1995. године назвала "Анклејмд Бегиџ" једном од најбоље чуваних шопинг тајни Америке. Радња се нашла чак и на страницама најпрестижнијих модних и бизнис магазина, од Вога, преко ХафинфтонПоста и Вол Стрит Џорнала, па све до Њујорк Тајмса. Сви до једног су имали исти закључак - бизнис модел попут овог је један у милион.

Данас, у "Анклејмд Бегиџ" продавници купци могу пронаћи апсолутно све што им треба - од гардеробе најразличитијих, па чак и луксузних брендова, преко телефона и других геџета, па све до накита и књига. Због оваквог асортимана на једном месту, ова радња представља праву туристичку атракцију Алабаме, коју годишње посете на милиони туриста из најразличитијих крајева света.

Крзно медведа, египатска маска и други чудни проналасци

Можете само претпоставити шта све људи покушавају да превезу у својим коферима, и са каквим су се све проналасцима сусретали запослени у радњи. Неке од проналазака, који су само чудни, данас красе зидове музеја који се налази у склопу продавнице, а они који су прави историјски и уметнички артефакти су продати на најпрестижнијим аукцијама, колекционарима или другим музејима.

Алуминијумско противпожарно одело, камера са спејсшатла, медвеђе крзно уваљано увелику количину соли, рогови дивокоза и других дивљих животиња, египатска маска која се користила у ритуалима сахрањивања, француске новине из 1934. године, вагице за опијум и жива змија звечарка - само су део задивљујућих проналазака које су направили запослени у продавници.

За сваки од тих необичних проналазака са сајту радње постоји и кратка прича - у каквој је торби или коферу стигао, чему служи (уколико је у питању неки необичан предмет који се везује за неку другу културу), ком раздобљу припада, као и да ли се чува у њиховом, неком другом музеју или је можда прешло у приватну колекцију.