Магазин

Може ли плес да спаси планету? Један ноћни клуб је доказао да може

Неки да би спасили планету прелазе на вегетаријанство, други користе штедљиве сијалице, трећи иду до посла и назад бициклом како би смањили емисију штетних гасова у атмосферу. Начина је прегршт, али је овај клуб пронашао најкреативнији - он користи топлоту коју емитује публика на журкама и претвара је у енергију!
Може ли плес да спаси планету? Један ноћни клуб је доказао да може© Canva / Pressmaster

Након три године развоја и усавршавања, један ноћни клуб у Глазгову је коначно лансирао први систем у свету који топлоту тела претвара у обновљиву енергију. Оно што посетиоцима ноћног клуба заиста доноси оваква иновација јесте сазнање да су својим плесом и уживањем допринели не само бољој атмосфери на журци, већ и екологији и очувању планете.

Плес као извор обновљиве енергије

Изумитељ система који носи назив "Бодихит", је геотермални предузетник Дејвид Таунсенд, који је и сам велики љубитељ ноћних излазака. Упућен у то колико је фосилних горива неопходно да се један простор загреје или охлади, одлучио је да учини добро дело за нашу планету и развије систем који би користио топлоту коју генеришу тела плесача за производњу обновљиве енергије.

"Уколико ништа не радите, ваше тело може да генерише између 50 и 150 вати топлотне енергије, али када сте у покрету, можете генерисати и до 500 вати", објаснио је иноватор.

Имајући у виду да се у ноћним клубовима може наћи и 1000 људи, а често и више, та количина енергије постаје веома значајна. Како каже, са пола милиона вати се може загрејати чак 65 домаћинстава, а да је притом сва енергија обновљива и не штети околини.

Иновативни систем "усисава" топлоту

Иновативни систем сачињен је од јединице која се налази тик изнад плесног подијума и која "усисава" сав врућ ваздух који генеришу плесачи, а који се диже на горе. Та се топлота затим претвара у флуид уз помоћ технологије коју користе и фрижидери које сви имамо у кући, да би након тога бакарним цевима дошла до просторије у којој се даље претвара у воду.

Та се вода затим пумпа низ 200 метара цеви и цевних петљи даље ка бушотинама које се налазе испод подијума. На свом путу, енергија се транспортује у земљу, где се и складишти све док не затреба. Пројекат је коштао 600 хиљада фунти, односно око 1,1 милиона долара, а уштеда која ће се остварити коришњећем топлоте тела плесача ће уложена средства исплатити у року од 5 година.

image
VV inauguration
banner