Магазин

Колико брзо "расту" дијаманти? Руски научници дали одговор на ово питање

Да ли сте се икада запитали колико је времена потребно једном дијаманту да се формира пре него што се нађе на неком прстену, минђушама или неком другом накиту? Руски научници су успели да одговоре на ово питање, а веровали или не, за само један карат је некада потребно и до годину и по дана!
Колико брзо "расту" дијаманти? Руски научници дали одговор на ово питање© Canva / sorawat_c

У недрима Земље, на дубини око 200 метара, рађају се дијаманти, најбољи пријатељи жена. Овај природни процес уопште није једноставан и брз, а како би га боље разумели, руски научници су спровели занимљив екперимент.

За један карат дијаманта је потребно и до годину и по дана

Како би установили колико је времена потребно једном дијаманту да се у потпуности формира, научници Института геологије и минералогије у Русији су спровели истраживање и у вештачким условима рекрерали природно станиште овог драгог камена. По речима научника, у његовом формирању велику улогу играју течне компоненте земљиног омотача који садрже угљен диоксид, кључни састојак дијаманата.

У последњем експерименту, научници су у процесу добијања природног дијаманта вештачким путем користили посебан уређај који у потпуности опонаша услове из недара Земље. У машину су смештени гранат - полудраги камен који је сапутник дијаманата у природи, кристали дијаманта пречника пола милиметра, графит и оксалат сребра, а онда је кренула магија.

Сваког дана научници су мерили колико је дијамант пoрастао у пречнику, а брзина се разликовала зависно од температуре и притиска у уређају. Обично су показатељи варирали од 0,013 до 0,8 микрометара на сат, на основу чега су истраживачи закључили да је просечно време за које дијамант настане до једног карата - између 4,5 и 17,5 месеци.

Највећи дијамант на свету се формирао између 56 и 3.000 година

Будући да дијаманти могу да буду и доста велики, а да је највећи на свету тежак чак 621 грам, поставља се питање - колико је њему било потребно времена да настане? Користећи овај прорачун, научници су дошли до невероватног податка - "Звезда Африке", како се зове овај дијамант-гигант, је настајао између 56 и чак 3.000 година!

"Добијени резултати нам омогућавају да боље разумемо услове у којима се формирају дијаманти, а наши подаци могу да се користе и при развијању савремених модела производње овог драгог камења", истакао је руководилац пројекта Јуриј Паљјанов за РТ.

Наравно, мисија руских научника се на овоме неће зауставити, а већ за наредних неколико месеци је планирано додатно усавршавање методе добијања природних дијаманата вештачким путем. Верујемо да ће ова вест највише обрадовати даме, којима је ово драгоцено камење увек разлог више за осмех.

image