Магазин

Зависност од мобилног телефона повезана са нарцисоидним особинама

Велика зависност од мобилног телефона повезана је са одређеним нарцисоидним карактеристикама, као што су потреба за пажњом, која се веома лако добија коришћењем друштвених мрежа, резултати су нове студије из Румуније. Раздвајање од моблиног телефона проузрокује велики стрес за појединце који поседују ове особине, што само појачава зависност и жељу за валидацијом кроз "лајкове", ћаскања, читање коментара које други остављају на њиховом профилу...
Зависност од мобилног телефона повезана са нарцисоидним особинама© Freepik/freepik

Студија је показала да номофобија, то јест велики страх од раздвајања од мобилног телефона, може бити уско повезана са одређеним нарцисоидним особинама. Испитано је скоро 600 учесника, од 18 до 45 година а научници су закључили да су они који су имали већи број забележених нарцисоидних карактеристика показали изражене симптоме номофобије, више него они који нису имали приметне нарцисоидне тенденције, преноси портал "Сајпост (PsyPost)".

Учесници су испунили онлајн анкету у којој су одговарали на питања као што су: "Колико су друштвене мреже у последњих годину дана утицале на ваш академски/пословни успех?" и "Да ли бисте се осећали нелагодно да немате константан приступ информацијама преко мобилног телефона?"

Поред тога, научници су одредили количину нарцисоидних особина код учеснике кроз друге врсте анкета, чиме су мерили који учесници имају повишен осећај надмености, потребу за похвалама, фантазије о стицању моћи, завист, ароганцију... Поред тога, анализирали су учеснике који уједно имају осетљив его, што их наводи да увек траже доказ да су вољени, да их неко обожава и прихвата, што се веома лако може добити кроз онлајн интеракције.

Анализе су показале и да номофобија, нарцизам, стрес и зависност од друштвених мрежа међусобно утичу једни на друге и стварају "зачарани, парадоксални круг" самољубља, али и сталну потребу за спољашњом валидацијом, која се лако и брзо може добити путем онлајн коментара, лајкова или ћаскања. Ако појединац са нарцисоидним тенденцијама не добије ову врсту инстант пажње, то јест када је раздвојен од телефона, одмах ће да осети велики стрес.

Другим речима, научници верују да, ако људи који имају нарцисоидне особине немају прилику да контролишу и користе "савршену" слику о себи коју су креирали на друштвеним мрежама, могу да се осећају несигурно и рањиво.

"Као што смо претпоставили, људи који имају висок степен нарцизма имају већу сконост ка развијању ових зависности, што доводи до повећања стреса и још интензивније потребе за валидацијом," објаснили су аутори.

Ипак, резултати не могу да потврде да свако ко пати од номофобије уједно има изражене нарцисоидне особине, поготово јер се још увек истражују узрочно-последичне везе између друштвених мрежа и развоја нарцизма у савременом добу, поготово међу младима.

image