Магазин

Резултази студије из Рима показали повезаност загађеног ваздуха са менталним здрављем

Сваким даном добијамо све јаче доказе колико загађење ваздуха штети нашем здрављу, а недавно истраживање у Риму открива и утицај загађења на наше ментално здравље. Предмет истраживања је била веза између повећане концентрације честица загађења и менталних стања попут поремећаја анксиозности и депресије.
Резултази студије из Рима показали повезаност загађеног ваздуха са менталним здрављем© Unsplash/Photoholgic

Докторка Фредерика Нобиле, из одељења за епидемиологију италијанског региона Лацио, изјавила је да је у најновијем истраживању откривено да загађење ваздуха има негативан утицај на ментално здравље људи.

Недавне студије су повезале загађеност ваздуха са психичким поремећајима, укључујући депресију, анксиозност и психотичне епизоде.

Међутим, све те повезаности су утврђене и истражене у мањим групама људи, па се резултати студије мало теже могу генерализовати", рекла је докторка Фредерика Нобиле, пренео је лондонски "Гардијан".

Њен тим је почео са пописним подацима о више од 1,7 милиона одраслих који су живели у Риму 2011. године, а коришћени су и њихови здравствени картони.

Здравствени картони су прегледани за период до 2019. године, када је реч о новим случајевима менталних проблема, а међу њима су и људи који су примљени у болницу, као и пацијенти са обновљеним рецептима за антипсихотике, антидепресиве и стабилизаторе расположења.

Подаци су упоређени са подацима о загађењу ваздуха и саобраћајној буци где су људи живели, као и другим друштвеним факторима који могу утицати на ментално здравље, укључујући сиромаштво, незапосленост, образовање и брачни статус.

Открили су да људи који живе у подручјима са већим загађењем ваздуха имају веће шансе да развију шизофренију, депресију и анксиозне поремећаје.

Ово је праћено анализом лекова на рецепт, где су људи старости између 30 и 64 године имали најјаснију везу са загађењем ваздуха.

image