Магазин

Екстровертни и позитивни људи имају мањи ризик да оболе од деменције

Позитиван став према људима из окружења, али и животу не утиче добро само на наше тренутно расположење, већ и на здравље. Ова теза је потврђена и научним истраживањем у коме је откривено да позитивни, екстровертни и енергични људи имају нижи ризик од развоја деменције.
Екстровертни и позитивни људи имају мањи ризик да оболе од деменције© Canva / Ridofranz

Колико само пута у некој незгодној ситуацији помислите "Ма, нећу да се нервирам, посматраћу ово са позитивне тачке гледишта", како не бисте покварили расположење себи и другима? Оваква одлука вам је потенцијално сачувала здравље, будући да су научници доказали да екстровертни, енергични људи са позитивним ставом ређе оболевају од деменције.

Више позитиве - мање шансе за развој деменције

За анализу повезаности карактерних и других особина наше личности и вероватноће развоја деменције, научници су користили податке постојећих 8 истраживања у којима је учествовало преко 44 хиљаде људи, од којих је ово обољење установљено код 1703 пацијента. Експерти су оцењивали њихове особине и субјективни осећај среће и задовољства, а их затим поредили са клиничким симптомима који су својствени деменцији.

Откривено је да је постојање великог броја негативних особина и малог броја оних позитивних директно повезано са ризиком развоја когнитивних проблема и деменције. Исто тако, они који су имали више позитивних особина од оних негативних су се налазили у категорији ниског ризика од развоја ове болести. Међу позитивним особинама које значајно умањују вероватноћу развоја деменције научници су издвојили следеће:

  • екстровертност
  • савесност
  • организованост
  • способност осећања искрене среће

Са друге стране, међу негативним особинама, које се везују за подстицање развоја деменције, нашле су се оне које су, нажалост, у данашње време својствене великом броју људи, као што су раздражљивост, односно "кратак фитиљ", гнев и сколоност ка анксиозности и депресивним стањима.

Како су повезане наше позитивне особине и деменција

Аутори студије објаснили су да је оваква предиспозиција ка развоју деменције ни на који начин није повезана са физичким повредама можданог ткива, које су карактеристичне за оне који од ње пате. Добијени резултати заправо указују на то да позитивни и ведри људи једноставно боље излазе на крај са првим симптомима који се везују за ово когнитивно обољење и да их на неки начин потискују, чиме се њихов развој успорава.

Научници такође сматрају да на развој деменције утичу бројни фактори, од којих многи нису условљени генетиком, као и да је овакво истраживање први и најважнији корак ка бољем разумевању повезаности личности и обољења.

image