Магазин

У ком узрасту почињемо да се осећамо као одрасла особа

Током одрастања често говоримо "Када порастем ..." или "Када будем одрасла особа ...", али - када ми то стварно постајемо одрасле особе? Када почињемо да се осећамо тако? Шта истраживања кажу на ту тему, а шта корисници на Иксу?
У ком узрасту почињемо да се осећамо као одрасла особа© Canva / srpskicar

Одрастање је веома сложен процес, а највеће промене се дешавају онда када из адолесценције пређемо у одрасло доба. Код неких је ова "транзиција" повезана са одласком из родитељског дома, код других се деси чак и раније. Међутим, у већини случајева ова промена није везана за то где и са ким живимо. Шта је та преломна тачка која указује на то да смо коначно одрасли?

Одрасли смо када почнемо уживати у обавезама од којих смо раније бежали

Истраживањa су показала да је један од кључних параметара за одређивање тога јесмо ли одрасли уживање у свим пословима од којих смо као сасвим мали или у адолесцентском периоду бежали. Оног тренутка када нам одлазак у куповину намирница, организација кућног буџета, прање посуђа и веша и усисавање постану ужитак - званично можемо рећи да смо "загазили" у одрасле године.

Још један параметар који указује да више нисмо "млади и зелени" је промена приоритета када је куповина у питању. У адолесцентском периоду и почетку двадесетих година, готово сав новац смо трошили на гардеробу, изласке, шминку, а тек понешто на кућу. Међутим, у одраслом добу шерпе, тигањи и нова постељина често превагну када је куповина у питању.

У којим годинама се најчешће деси "транзиција"

Наш осећај да смо одрасли је веома субјективан и зависи од много различитих фактора: културе, окружења у коме смо одрасли, начина на који су нас родитељи васпитали и слично. Међутим, истраживања сугеришу да већина нас све до касних двадесетих година уопште нема доживљај да смо одрасли и зрели. Наравно, како је сваки појединац другачији, тако и ове бројке могу да варирају, па неки све до средине тридесетих година за себе не могу рећи да су одрасле особе.

Домаћа Твитер заједница изнела своје ставове

Будући да су истраживања овог типа свеобухватна, а резултати често генерализовани, одлучили смо да видимо шта је то што српски народ види као преломну тачку када је реч о одрастању. Наравно, Икс (раније Твитер) је био логичан извор информација, будући да се на тој мрежи најчешће деле мисли и закључци. Хајде да видимо неке од најзанимљивијих одговора.

И други су делили своје спознаје о одрастању. Тако је једна од њих написала да је схватила да се одрасла оног тренутка када је мајка у кући престала да крије слаткише, а отац почео да сакрива ракију. Али, нису сви били овако вицкасти. Једна је девојка написала да је освестила чињеницу да је одрасла онда када је престала да ужива у игрицама топло-хладно и са пријатељима и партнерима почела да гради отворене и стабилне односе.

image
VV inauguration
banner