Магазин

Ручак на врху небодера: Нова атракција за све који желе да буду као са чувене фотографије

Њјујорк је добио нову атркацију за све оне који желе да овековече ново помало застрашујуће искуство и да се на трен осете као радници са једне од најчувенијих црно-белих фотографја на свету, оне из 1932. године - "Ручак на врху небодера" која је и симбол Велике јабуке.
Ручак на врху небодера: Нова атракција за све који желе да буду као са чувене фотографије© wikimedia

"Греда или носач" налази се на 69 спрату Рокфелер центра, на видиковцу - Top of the Rock, а цена, уз поруку, ''видимо се на врху'' нешто је виша од 40 долара.

Назив атракције настао је као подсећање на челични носач овековечен на једној од најпознатијих фотографија - симбола Њујорка.

На фотографији која важи за једну од најпрепознатљивијих 20. века, 11 мушкараца руча седећи на челичном носачу на врху још недовршеног Рокфелер центра на висини која одузима дах - на 69 спрату. Испод њихових ногу види се Менхетн, укључујући и Централ парк.

Атракција названа - греда - челични носач окреће се како би посетиоци искусили ново искуство и нови поглед на Њујорк, пренели су амерички медији.

Истовремено на њу може да седне седам људи. Греда се потом диже на 3,5 метра и окреће за 180 степени пружајући могућност туристима и Њујорчанима да са више од 260 метара виде Менхетн - Хадсон, Централ парк.

На посту испод, листајући на десено, можете видети као атракције изгледа.

Посетиоци наводе да без обзира на многоструке сигурносне мере ипак остаје осећај страха и дивљења за све те храбре раднике који су градили Рокфелер центар, посебно када се сете да су скоро век раније то чинили без неке посебне заштитне опреме.

Фотографија направљена 20. септембра 1932. године, 12 дана касније је објављена у недељном издању ''Хералд трибјуна'', као како се претпоставља, реклама за нови импресивни небодер.

"Ручак на врху небодера", врло брзо је постао и симбол наде за нацију која се бори, али и персонификација 250.000 радника који су у време Велике депресије, како наводи архивар Рокфелер центра, градили симболе Њујорка без много заштитне опреме.

"Због свега тога, али добре плате, били су спремни и да умру", како је наведено у књизи Џона Разенберга "Високи челик, Храбри људи који су градили највеличанственији небодер у свету".

image