Магазин

Температуре до -70, иње на трепавицама и ледени балони: Јакутија је најхладнији регион на свету

Током јучерашњег дана у градовима широм Јакутије забележене су невероватно ниске температуре, а жива у термометрима се спустила испод педесетог подељка. Осим по екстремно ниским температурама, овај регион је познат и по другим интересантним чињеницама: народи Јакутије, примера ради, једу месо медведа и сирову рибу, а сматрају и да је кључ за преживљавање у слојевитом облачењу и пуно чаја.
Температуре до -70, иње на трепавицама и ледени балони: Јакутија је најхладнији регион на свету© РИА Новости / Андрей Сорокин

Руска република Јакутија је широм света позната као један од најхладнијих региона, у коме се температуре током зиме спуштају и испод седамдесетог подељка Целзијусове скале. Живот становника градова Јакутска, Ојмјакона, Верхојанска и других у том делу Сибира, пак, не стаје ни када је напољу цича зима, а фотографије и видео снимци који пристижу из тог дела света доказују да руски народ може победити чак и природу.

И не само победити, већ се и поигравати са њом, правећи балоне од сапунице и пуштајући их да се они заледе на екстремно ниским температурама. Овај вид забаве је становницима Јакутије и један од омиљених, а игра не престаје чак ни када се образи зацрвене и на трепавицама створи иње.

Јакутск - најхладнији град са највећим бројем становника на свету

Главни град руске републике Јакутија, Јакутск, је званично најхладнији град са највећим бројем становника на свету, а просечна годишња температура у њему једва да премашује 40 подељак испод нуле. Живот на таквим температурама је, сложићете се, веома изазован, али су становници тог града на екстремне услове и поларну климу већ одавно навикнути. Туристи, додуше, нису, па се дешавало и да им наочаре са танким оквиром и стаклима пукну на тако ниским температурама.

Како и сами становници наводе, кључ за преживљавање у таквим условима је слојевито облачење. Топао доњи веш, поткошуље, дуге чарапе или хеланке, па тек онда панталоне и џемпери - незаобилазни су део гардеробе. Осим тога, обавезне су и ваљенке, топла зимска јакна, капа ушанка и рукавице, јер у супротном хладан ваздух "улази у кости". Обичне фамерке на тим температурама просто ничему не служе - једноставно се скамене.

На трпези месо медведа, а у самовару - чај

Становници Јакутије се хране веома специфично, а на њиховој трпези се најчешће налазе локални специјалитети - строганина, танко насечено сирово коњско месо, речна и морска риба и, веровали или не, месо медведа. За последњи од специјалитета се везује чак и занимљива традиција: пре јела, Јакути обавезно испуштају звук који подсећа на грају гаврана, а уз помоћ ове домишљате технике, они "заваравају" себе да месо заправо једу птице.

Омиљени напитак свих Јакута је чај, будући да ништа на овом свету не може боље окрепити у хладним зимским данима. За припрему чајева, ови сибирски народи користе разне локалне траве које сакупљају у летњем периоду. Након топлих месеци, када температуре зађу у минус, Јакути своје залихе лековитог биља ваде и од њих припремају чај, на традиционалан начин, у самоварима.

Ноћ са "Наташом" или како се пале аутомобили када је напољу -70

Изузетно ниске температуре на северу Русије изнедриле су многа креативна решења, а једно од њих је и популарна "Наташа". Ова импровизована термо "гаража" се појавила у Бурјатији још 2010. године, када су, услед изузетно ниских температура становници осмислили преносиве топле футроле од термо материјала за аутомобиле.

Данас - оне су заштитни знак сваког северног града у Русији, а након што се возило паркира, на сцену ступа "Наташа", која у касне сате преузима одговорност за аутомобил свог власника. Они са развијеним предузетничким духом отишли су и корак даље, па се са почетком зимског периода могу пронаћи "Наташе" за изнајмљивање.

image