Магазин

Јутјуберу 6 месеци затвора због намерног рушења авиона ради прегледа на мрежи

Амерички јутјубер Тревор Џејкоб (30) осуђен је на шест месеци затвора због тога што је намерно срушио свој авион 2021. да би имао што већи број прегледа на мрежи, и зато што је о томе дао лажне изјаве америчким истражитељима.
Јутјуберу 6 месеци затвора због намерног рушења авиона ради прегледа на мрежи© prinscrean / youtube

Тревор Џејкоб (30) објавио је снимак пада авиона у децембру 2021. године, тврдећи да је реч о несрећи. Он је искочио из авиона - са селфи-штапом у руци - и спустио се падобраном на земљу.

Он је на Јутјубу поставио видео клип под називом "Срушио сам свој авион", који је прикупио више од четири милиона прегледа. Снимак је садржао и рекламу компаније која производи новчанике, рекли су тужиоци.

Федерални тужиоци у америчкој држави Калифорнији рекли су у понедељак да је Џејкоб највероватније починио то кривично дело да би добио што већи број прегледа на друштвеним мрежама и да би стекао финансијску корист, пренео је Би-Би-Си.
"Оваква врста неопрезног понашања се не може толерисати", додали су тужиоци.

Џејкоб, бивши олимпијац у сноуборду, изјавио да је суд донео "исправну одлуку".
У споразуму о признању кривице, он је навео да је снимио видео као део уговора о спонзорству производа.
Џејкоб се изјаснио кривим раније ове године за кривично дело "уништавања и прикривања са намером да омета федералну истрагу".
Он је снимио пад авиона помоћу више камера, након што је полетео са аеродрома у Ломпоку соло летом Тејлоркрафт БЛ-65, за Мамут Лејкс у Калифорнији.

Након 35 минута лета искочио је из авиона док је летео изнад шуме и снимио себе како се спушта падобраном на земљу. Такође је снимио својом камером како се авион стрмоглавио, као и другим камерама које су биле постављене на крило и реп авиона.

Након што је слетео, Џејкоб је отишао на место несреће и пронашао снимке са камера, саопштила је америчка влада.

Како је истрага открила, Џејкоб и његов пријатељ су накнадно одлетели хеликоптером на место несреће и одвукли срушени авион у округ Санта Барбара, где га је Џејкоб ставио у хангар. Током неколико дана уништавао је делове олупине, како представници органа власти кажу, у циљу ометања истраге.

Федерална управа за ваздухопловство одузела је Џејкобу пилотску дозволу у априлу 2022., уз образложење да је "показао недостатак пажње, расуђивања и одговорности".

Од тада се на његовом Јутјуб каналу појавио видео у којем тврди да му је враћена дозвола.

image