Магазин

Због чега безалкохолно пиво није здравија верзија популарног напитка

Љубитељи пива се често окрећу безалкохолној верзији овог напитка, нарочито онда када након изласка треба да возе. Међутим, то што је пиво безалкохолно уопште не значи да је оно здраво. На основу чега су амерички научници дошли до овог закључка?
Због чега безалкохолно пиво није здравија верзија популарног напитка© Canva / Syda Productions

Пиво је једно од омиљених напитака на свету, нарочито уколико посматрамо мушку популацију. Дружење после посла, гледање утакмице, прослава било које врсте - све ове догађаје је готово немогуће замислити без пива.

Безалкохолно пиво, додуше, није толико чест избор, осим у ситуацијама када је оно заиста неопходно, као на пример када је након дружења потребно сести за волан - тада је оно најбоље и најмудрије решење. Међутим, да ли је здравије?

Безалкохолно пиво је извор патогена?

Да је безалкохолно или благо алкохолно пиво много погодније тле за развој бактерија и других врста патогена, закључили су амерички научници у току једног експерименталног истраживања. Разлог за то је низак проценат алкохола, због кога се оне развијају брже него у обичном пиву.

У току истраживања, научници су поредили пива различите јачине, односно већег и мањег садржаја алкохола, у које су додавали једну по једну бактерију. Након одређеног времена и држања узорака пива на различитим температурама, они су испитивали брзину којом су се развијале бактерије и други патогени.

Резултати су након два месеца показали да су у безалкохолном пиву бактерије не само преживеле, већ и отпочеле процес размножавања. Овај је резултат, додуше, уочен код узорака који су чувани на температурама од 14 степени Целзијуса. У узорцима који су чувани на температури од 4 степена, до размножавања патогена није дошло. 

У чему је разлика између класичног и безалкохолног пива?

Проценат алкохола у стандардном пиву је обично између 3,5 и 5 процената, захваљујући чему се очувава ниска пе-Ха вредност напитка, а уз додатак горких киселина којима је богат хмељ, постиже се микробиолошка безбедност напитка. Осим тога, у пиву је присутан и угљен диоксид, који додатно отежава развој бактерија и других патогена.

Чак и уколико се занемаре састојци, оно што класичном пиву даје потребан степен заштите од микроба јесте специфичан начин припреме: оно се стерилише, пастеризује и додатно филтрира, при чему потенцијални патогени просто имају минималне шансе да преживе. Код безалкохолних или пива са ниским процентом алкохола, су ови процеси далеко једноставнији, те није искључено да може доћи до задржавања микроба.

image