Магазин

Након бушења ушију, микробиом коже се драстично мења, а ово је посебно важно у процесу зарастања

Иако ми уопште нисмо тога свесни, на површини наше коже свакодневно живи неколико миријарди микроорганизама. Како обичан процес попут бушења ушију или стављања пирсинга утиче на ове становнике наше коже и на шта научници посебно скрећу пажњу у првим данима након бушења ушију?
Након бушења ушију, микробиом коже се драстично мења, а ово је посебно важно у процесу зарастања© Canva / Kris Han

Бушење ушију, ноздрва и других делова тела је последњих столећа сасвим уобичајена појава, а готово свака девојка на себи има макар једну минђушу. Штавише, ни мушкарци у данашње време нису изузетак. Међутим, шта се дешава са микробиомом коже приликом њеног бушења и како на овај процес реагују микроорганизми који на њој обитавају, а којих има неколико милијарди?

Бушење коже је попут катаклизмичког догађаја

Приликом бушења ушију или коже на неком другом месту на телу, долази до великих промена: мења се структура кожног покривача, његова температура незнатно расте, а затим се покреће и процес обнове епитела. Оваква "интервенција" утиче и на становнике наше коже, односно њен микробиом, пренео је научни магазин Сајенс Алерт.

Истраживаче једног универзитета у Канади је занимало како изненадна промена као што је ова изгледа из перспективе микроорганизама на кожи и зато су спровели детаљну анализу узорка. Ради добијања што боље слике су рађени и брисеви - један пре самог почетка бушења, а сви следећи у наредне две недеље, које су кључне у фази зарастања.

Из перспективе микроорганизама којима је наша кожа место становања, бушење ушију је катаклизмичан догађај попут земљотреса или удара метеора. Током времена, ново окружење доводи до већег биодиверзитета и других "еколошких" промена, а разлике су толико драстичне да је микробиом готово непрепознатљив.

Какве су промене уочене након бушења ушију?

Сам процес припреме за бушење ушију започиње стерилизацијом коже, односно ефикасним чишћењем подлоге од микроба и ослобађањем површине за настањивање нових микробних заједница. Одмах након тог процеса, будући да је кожа влажна, настаје прва промена, а нови становници коже су слични онима који обично обитавају у пазуху или носу.

Осим тих мирних становника, уочено је и присуство бактерија Staphylococcus epidermidis и Cutibacterium acnes, које се сматрају потенцијално опасним. Због постојања оваквих микроорганизама, научници посебно скрећу пажњу на значај хигијене, која је важна у сваком тренутку, а нарочито у фази зарастања.

image