Магазин

Како се правилно поставља свечани сто

Јелка је окићена и сад полако размишљамо о поклонима, као и јеловнику који ћемо припремати за празнике. У плану је да направимо руску салату, ролат од меса, чоколадни дезерт. Служићемо обична и дезерта вина, а уживање у свему можемо да употпунимо савршено постављеним столом. Правилан распоред есцајга, тањира, чаша и салвета допринеће да трпеза изгледа посебно и свечано.
Како се правилно поставља свечани сто© Kaboompics .com

Новогодишња вечера, божићни доручак, славски ручак подразумевају дружење, смех, као и време проведено са вољенима. Тада се домаћини труде око свега, посебно око јела и изгледа трпезе - сваки предмет на столу има своје место, како због реда, тако и због практичности. 

Чаше се стављају увек са десне стране, есцајг према редоследу употребе

Бели столњак, порцелански тањири, исполиране кашике, виљушке и ножеви, као и чаше од кристала имају своје бонтоном прописано место где стоје на столу. 

У средини, испред сваког госта, се налазе тањири и поређани су тако како се служе јела - тањирић за предјела, па дубоки тањир за супу, испод њега тањир за главно јело.

Есцајг се поставља по редоследу употребе, дакле од споља ка унутра. Спољашњи прибор је за прва јела, а унутрашњи сет је резервисан за главно јело. Виљушка увек иду лево од тањира, нож са десне стане. Кашика се ставља до ножа, али са спољне стране.

Уколико се на менију налази и риба, треба ставити есцајг предвиђен за ову намирницу и то тако да виљушка иде лево од тањира са спољне стране, док је нож десно.

Мале кашике и виљушке за десерт се постављају са горње стране тањира - дршка кашике треба да буде на десној страни, док дршка виљушке треба да буде левој. Салвете постављају лево од виљушки или испод виљушки, а ако је простор ограничен на столу, могу бити на средину тањира.

Чаше за воду и вино треба да ставимо са десне стране, односно поред ножа.

Још корисних савета које можемо да искотистимо за свечану трпезу

Такође, сто можемо украсити цвећем, гранчицама јелке или бадњака, али препрука је да та декорација буде на средини стола.

Пре него што послужимо дезерт, можемо да распремимо сто и склонимо вишак чаша, корпицу за хлеб, со, бибер и остало посуђе.

Прање суђа се не препоручује док гости не оду или бар у потуности не заврше оброк.

Чиније за салату можемо охладити у фружидеру, да би ово јело остало што свежије, а самим тим и укусније. 

image