Док мутимо фил у који иду јаја, брашно, шећер и путер, размишљамо да га пробамо како бисмо по укусу одредили да ли можда треба да додамо још нешто. Након пар кашика закључимо да је пресно тесто одлично и да одмах иде у рерну да се пече. Ова слатка навика испробавања "живе" масе је веома ризична, јер неке од пресних намирница могу да буду контаминиране салмонелом или другим опасним бактеријама.
"Када припремате домаће тесто за колаче, можда ћете желети да пробате који залогај пре него што се потпуно испече. Препоручујем да се клоните овог искушења", каже Кели Рејнолдс, професорка животне средине и јавног здравља, а пише Инврс.
Контаминирана јаја и брашно изазивају тровање, дијареју, повраћање, главобоље
Свакако да су јаја и брашно чести састојци у прављењу домаћих слаткиша - без њих не могу да се замисле жути филови, коре за добош торту, преливи за колаче. Ипак, управо у њима и вреба највећа опасност.
Пресна јаја су чест узрок заразе салмонелом, а собна темература погодује развоју ове бактерије. Она може изазвати грозницу, дијареју, грчеве у стомаку и главобољу у трајању до седам дана.
Са друге стране, брашно може да буде контаминирано ешерихијом коли, а када доспе у тело такође изазива дијареју, грчеве у стомаку и мучнину. "Фекални пренос са животиња на пољима житарица може довести до тога да се ешерихија настани на стабљике пшенице, а после и у брашно", појашњава Кели.
Уколико се ешерихија нађе у овој намирници, она најчешће није равномерно распоређене у кеси. Зато и узимање мале количине може да буде веома проблематично, резултати су студије објављене у Њујорк Ингланд Џурналу.
Јасно је да ешерихије и салмонеле нема у сваком јајету или брашну, ал стручњак истиче да морамо да будем опрезни - филове за колаче и торте који садрже јаја и брашно треба конзумирати кад су готови и кад су прошли термичку обраду.