Магазин

"Само пре јела, никада после подне ...": Најчешће заблуде о конзумирању воћа

Многи од нас знају да воће доноси бројне здравствене бенефите, али у исто време, током живота смо могли да чујемо бројна "правила" везана за начин на који би требало да га једемо. Неки верују да може да доведе до гојазности или да би требало да га једемо искључиво на празан стомак. Да ли су неки од најпопуларнијих митова заправо тачни или можемо без бриге да уживамо у овим слатким плодовима?
"Само пре јела, никада после подне ...": Најчешће заблуде о конзумирању воћа© Pexels/Lisa Fotios

Воће би требало да конзумирамо свакодневно и уживамо у користима које доноси, као и у слатком укусу. Ипак, ово искуство нам могу упропастити одређена "правила" која смо могли да чујемо од различитих извора током живота, али да ли се заиста можемо ослонити на њих? Ово су неки од најпопуларнијих митова о конзумирању воћа:

# Мит 1 - Увек на празан стомак

Једно од најчешћих "правила" које смо чули када је у питању конзумирање воћа је то да увек морамо да га поједемо пре оброка (углавом пре доручка), јер само тако можемо да добијемо најбоље ефекте и да спречимо смањење хранљивих вредности воћа.

Ипак, према порталу "Хелтлајн", ова тврдња уопште није тачна и не постоје научни докази који би могли да је потврде, већ нам воће може бити и дезерт, јер јер људско тело је довољно еволуирало и може да максимално "извуче" све нутријенте из хране, без обзира да ли је конзумирамо на празан или пун стомак.

# Мит 2 - Утицај на варење

Други "разлог" зашто воће не би требало да "мешамо" са другом храном је зато што може да нам поремети систем варења, да доведе до надутости и сличних непријатних осећаја. Истина је да влакна у воћу могу привремено да успоре варење, али не би требало да проурзокују велику надутост, мучнине и друге нелагодности. Ако је до тога дошло, онда је већа вероватноћа да смо се прејели или нам је нека друга намирница сметала.

# Мит 3 - "Буђење" организма

Многи онлајн извори и велнес инфлуенсери тврде да је најбоље да конзумирамо воће ујутру, како бисмо "пробудили" систем за варење и "спремили" га за рад, али ово веровање није научно доказано. Штавише, наш систем за варење ради без обзира када једемо, било да је јутро или вече. Под условом да смо здрави, увек можемо да добијемо бенефите када конзумирамо воће.

# Мит 4 - Никако после подне и увече због мршављења

Једна популарна дијета, под називом "17 дана", наводи да би требало да избегавамо да једемо воће након 2 сата после подне. У супротном, воће и било која врста угљених хидрата ће знатно да нам повећају ниво шећера у крви, који тело неће моћи да стабилизује пред спавање, што би онда довело до гојења. Према наведеној логици, онда би дефинтивно требало да избегавамо воће и у вечерњим сатима.

Истина је да ће нам одређене намирнице повећати ниво шећера у крви одмах након што га поједемо, али не постоје докази да ће се ниво шећера "неповратно" подићи после подне. Такође, сву храну коју конзумирамо увече наше тело неће аутоматски да претвори у масне наслаге. Постоје одређени фактори који доводе до гојазности, али конзумирање воћа након 2 сата после подне сигурно није један од њих. Бројна истраживања су показала да људи који често једу воће и поврће заправо имају много веће шансе да смршају.

image