Магазин

Карактер мачака не одређује само васпитање, има нешто и у боји крзна

Неке мачке су веома дружељубиве, док друге тек понекад прилазе да се мазе и једва да одржавају икакав контакт сасвојим власницима. Неко би рекао да је до васпитања кућног љубимца и усађених навика, али научници имају боље објашњење - ствар је у боји њиховог крзна.
Карактер мачака не одређује само васпитање, има нешто и у боји крзна© Canva / Farinosa

Иако звучи потпуно невероватно, карактер мачака умногоме зависи од боје њиховог крзна. Или обрнутно, научници још увек нису сасвим сигурни. Једино што знају јесте да постоји јасна веза између та два. До овог закључка су научници Калифорнијског универзитета дошли управо захваљујући искуствима власника, на основу којих су касније дефинисали и шаблон.

Како би оценили начин на који власници доживљавају мачке, научници су користили скалу Лајкерта и десет термина који описују карактерне особине: активна, дистанцирана, храбра, мирна, дружељубива, нестрпљива, повучена, тврдоглава, толернтна и лако управљива. Овим терминима су власници морали да опишу мачке пет различитих боја: жуте (наранџасте), беле, црне, двобојне и тробојне.

Које су то маце по искуствима људи најдружељубивије, које праве "краљице драме", а које се сматрају најстидљивијим?

Мачке жуте боје су најдружељубивије и активније

Анализом добијених података, научници су дошли до закључка да су мачке жуте, односно наранџасте боје, најдружељубивије, најактивније, а уједно и најмање стидљиве. Ова боја је, између осталог, у већини случајева карактеристична за мужијаке, премда је условљава пигмент феомеланин који се налази у Икс-хромозому.

Беле мачке су мирне и храбре, а какве су црне?

Анкета је показала да се беле мачке асоцирају са мирним карактером и нижим степеном активности. Уједно, оне су и много храбрије од других. Осим тога, мачке белог крзна су више дистанциране од људи и уопште нису толико заинтересоване за дружење са њима.

Код црних мачака научници нису успели да идентификују никакве специфичне карактерне особине, али нико није могао да објасни због чега. Да ли се у позадини крије отпор према њима због боје и бројних сујеверја или из неког другог разлога, карактер црних мачака је остао неистражен.

Мачке шареног крзна су веома специфичне

Власници двобојних мачака су своје љубимце описали као веома дружељубиве, али са повременим променама расположења, при којима оне постају дистанциране и недовољно заинтересоване за дружење и мажење.

Са друге стране, тробојне мачке, које су најчешће женке, су категорисане као јако недружељубиве и веома нестрпљиве. Осим тога, њих је и много теже васпитати и усадити им одређене навике.

image