Пет најчешћих грешака родитеља током новогодишњих празника и како их избећи

У сусрет новогодишњим празницима притисак на родитеље постаје све већи, а малишани који са нестрпљењем ишчекују Нову Годину и божић ситуацију могу додатно отежати. Ипак, експерти за родитељство саветују да на ових пет празничних замки маме и тате нарочито обрате пажњу.

До Нове године је остало још само 18 дана, а сваки тренутак је родитељима малишана драгоцен. Треба стићи окитити јелку, купити свима поклоне, опскрбити се намирницама за припрему оброка за новогодишњу ноћ, и још што шта. А ваљало би отићи и код фризера, освежити боју и скратити испуцале крајеве.

На све то, ту су и деца, која током празника најчешће време проводе код куће и која су веома нестрпљива, јер Нова година је синоним за поклоне и незаборавну журку. У оваквом празничном расулу, све конце је јако тешко држати у рукама, и зато је на родитељима важан задатак: да све прође како треба. Ипак, грешке се могу поткрасти сасвим неприметно, а на шта би посебно требало обратити пажњу, објаснила је Хана Кили, експерт за родитељство.

Нереална очекивања родитеља

Родитељи који праве километарске спискове са обавезним задацима које морају завршити пре новогодишње ноћи сами себи "копају јаму", објаснила је Хана Кили. По њеним речима, због превисоких очекивања према самим себи, оваквим родитељима се празнично расположење веома лако може претворити у ноћну мору и јурњаву са једног на друго место само како би се завршили сви задаци са списка.

У ову категорију спадају родитељи који би све одједном: и да заврше све пословне подухвате, и да оките јелку и декоришу кућу, окупе породицу и пријатеље за празничном трпезом, и да свој деци и пријатељима купе лепе поклоне. Списак се на овоме не завршава - ово је тек почетак, а уколико се препознајете у наведеном, запитајте се да оечкивања нису мало нереална? 

Празници као начин уцене

У недостатку креативних начина како да децу натерају да буду добра, успешна у школи или у спорту, родитељи неретко прибегавају уценама, које су посебно актуелне у ово доба године. А како и не би била, па Деда Мраз само што није закуцао на врата са поклонима!

Ипак, Кили саветује да се оваква тактика никако не примењује, а нарочито не у контексту празника, будући да дугорочне последице неће бити онакве каквим их родитељи замишљају. "Волите своју децу на прави начин и научите како да управљате њиховим понашањем на адекватан начин. Нека фокус буде на дисциплини, а не да манипулацијама", саветује експерт.

Немојте потребе свих осталих стављати испред својих

Још једна учестала појава су "родитељи мученици", како их назива експерт, који потребе свих стављају испред својих, нарочито у време празника. Овакво исцрпљивање зарад савршене прославе Нове године или Божића је веома погрешно, а велике су и шансе да због умора и опадања концентрације многе ствари пођу по злу.

У позадини оваквог понашања родитеља обично лежи ниско мишљење о њима као одраслим особама, а креирањем слике савршене мајке или оца се на неки начин компензују свакодневни недостаци за које они мисле да их имају. Ово је уско повезано и са првом грешком на овом списку, односно креирањем бесконачно дугог списка обавеза како би празници били савршено изрежирани.

Незадовољство не треба пребацивати на децу

Ако нешто и пође по злу, то никако не би требало да буде повод за расправе и свађе, јер - празници су пре свега време у години које би требало да проведемо у миру, љубави и благостању. Посебно би родитељи требало да обрате пажњу на њихов однос са децом, односно на то да своје незадовољство не преносе на малишане.

"Деца до 9 година свет доживљавају егоцентрично", објаснила је експерт, а самим тим, уколико виде да постоји неки проблем, они мисле да су они криви. Имајући то на уму, родитељи би требало да спорне ситуације и иначе, а нарочито током празника, решавају "у четири ока", односно између себе. 

Чар није само у примању поклона, већ и у даривању другима

Малишанима су неке од првих асоцијација на празнике - прављење списка жеља и добијање поклона. Међутим, екпсерт за родитељство наглашава да још већу вредност од листе жеља има листа даривања другима. Зато је веома важно деци објаснити да је читав живот равнотежа која се постиже и примањем поклона и даривањем драгим људима.

Малишане треба охрабрити да направе списак поклона које желе да поклоне својим другарима у вртићу, учитељицама, другарима из школских клупа или члановима породице. То, наравно, не морају бити финансијски захтевни поклони, нарочито уколико су деца мала, далеко је важније подстаћи код њих креативност и маштовитост, као и осећај да у животу треба и давати, а не само узимати.