Магазин

Да ли сте раноранилац? Можда имате гене неандерталца, показује истраживање

Људи који рано иду на спавање и рано устају можда могу захвалити својим древним прецима на тој навици - или барем неандерталцима с којима су се њихови преци размножавали, кажу научници. Научници су пронашли гене наслеђене од наших праисторијских рођака који повећавају склоност раном буђењу, што је корисно у регионима са кратким зимским данима.
Да ли сте раноранилац?  Можда имате гене неандерталца, показује истраживање© freepik/freepik

Анализом делова неандреталског ДНК који је преостао у савременом човеку, научници су дошли до закључка да ти гени могу да објасне зашто су неки људи ранораниоци, рекао је Џон Капра са Калифорнијског универзитета.

Капра и његове колеге анализирали су ДНК модерних људи и неандреталаца открили су различите генетске варијанте укључене у биолошке сатове (цикардијални ритам) и како су се преци модерног човека парили с неандреталцима, на основу чега су закључили да је могуће да данас неки људи носе ове неандреталске варијанте, преноси Гардијан.

Како би проверили теорију, научници су се обратили британском УК Биобанку, који садржи генетске, здравствене и информације о начину живота пола милиона људи где је закључено да "не само да многи људи носе ову варијанту, већ и да су гени повезани с раним буђењем".

"Не мислимо да је буђење рано оно што је заправо било од помоћи нашим прецима. Уместо тога, сматрамо да нам је више служио бржи сат који се боље прилагођава сезонским варијацијама нивоа светлости. На вишим географским ширинама корисније је имати сат који је флексибилнији и који се може боље мењати како би одговарао различитим сезонским осветљењима", додао је Капра.

Марк Мазлин, професор на Лондонском универзитетском колеџу, закључио је да сада имамо "генетски доказ" да су неки од нас заиста ранораниоци.

Модерни људи имају око 4 одсто неандреталског ДНК, који осим на спавање, утичу и на пигментацију коже, косу, масноћу и имунитет.

image