Др Несторовић за РТ Балкан: Тешко да можемо да се заштитимо од загађења ваздуха

Београд се јутрос нашао на 7. месту у свету као један од најзагађенијих градова, према подацима сајта Ер-вижуал. Загађење ваздуха је постао велики проблем и у целој Србији. Када имамо ситуацију да је ваздух јако загађен, како треба да се понашамо? За почетак, избегавати јутарње шетње јер је тад најгоре, саветује пулмолог Бранимир Несторовић за РТ Балкан.

У појединим градовима у Србији, као што су Нови Сад, Чачак, Београд била је превисока концентрација једног од највећег изазивача загађења - ПМ 2,5 честица.

Ове честице невидљиве голим оком, лако продиру у организам и могу изазвати велике проблеме дисајних и кардиоваскуларних органа. Зато, кад се "упали" црвено или љубичасто упозорење неопходно је да поштујемо препоруке стручњака:

"Докле год се не реши проблем неквалитетног угља, биће велико загађење и тешко да можемо да се заштитимо од њега. Једино да се узме пречишћивач ваздуха, јер све друго, не делује. Највеће аерозагађење је ујутру, када је висок атмосферски притисак, зато шетње тада треба избегавати. Такође, максимално избегавати центар града. Уколико идемо у шетњу то нек буде од 10 до 14 сати и по некој шуми, на пример Кошутњаку, Звездарској", саветује доктор Несторовић.

Не помажу маске, ни промаја у стану

У оваквим ситуацијама, маске не помажу у потпуности: "Обичне маске неће посебно помоћи, једино оне што добро пријањају на лице са ознакама Н95 или Н99. Ипак, са њима се тешко дише и не може дуго да се издржи. Такође, нема неке вајде и што се тиче проветравања домова - јер у стан пуштамо загађен ваздух,", каже пулмолог.

Појачати поврће, посебно црни лук

Оно што може да буде корисно, у данима када је велико загађење, јесте да се антагонизују дејства аерозагађења. Под тим се подразумева да узимамо доста антиоксиданаса, а доктор Несторовић саветује да "појачамо" конзумацију поврћа, црног грожђа и црног лука, јер се у њима налазе неки од најјачих антиоксиданса као што је кверцетин, односно ресвератрол.

Невидљиве убице из ваздуха 

Када се говори о загађењу, често се спомињу ПМ10 и ПМ2.5  честице. Зашто су оне тако опасне? Ове честице су отрове, лагане и невидљиве голим оком и лако доспевају у људско тело. Када почну да се таложе у организму, могу изазвати велике здравствене проблеме, а погоршавају хронична стања као што је астма, бронхитис. Дуготрајна изложеност загађеном ваздуху такође је повезана је и са негативним утицајем на репродуктивно здравље.

Највећи извор ових отровних материја су индустријске фабрике и кућна ложишта, а настају сагоревањем фосилних горива. Загађењем посебно могу бити погођена деца, труднице и стари људи, као и особе са плућним и кардиоваскуларним болестима.