Магазин

Шта је то празнични бурнаут и како га избећи

Сезона слава и новогодишњих и божићних празника са собом доноси и стрес, нарочито људима који имају широк круг породице и пријатеља. Управо су они "на мети" празничног бурнаута - појаве која се јавља због превише обавеза и договорених посета.
Шта је то празнични бурнаут и како га избећи© Canva / andriiafanasiev, Annette Shaff

Тензија вишеструко расте уочи новогодишњих и божићних празника, иако би управо овај период године требало да буде најопуштенији и посвећен дружењу са пријатељима и члановима породице. Овакав закључак није насумично донет, већ су показала најновија истраживања.

Највећи разлог за то јесте велики број позива за придруживање прославама, од којих је чак 77 процената на неки начин наметнуто. Најчешће осећајем кривице уколико се не појавимо. Феномен празничног бурнаута је настао као последица управо оваквих позива, које би већина људи радије избегла, али им је глупо или непријатно да то и кажу.

"Бурнаут је реална појава, нарочито у периоду празника када велики број људи добија позивнице за прославе", навео је аутор студије Џулијан Џиви.

Сасвим је у реду рећи "не"

Један од начина да се празнични бурнаут избегне јесте љубазно одбијање доласка на прославу. И у томе нема ништа лоше, посебно када је особа растрзана између пословних обавеза, своје породице и припрема за предстојеће празнике. Штавише, пожељно је зарад очувања психичког благостања, а понекад и добрих односа са онима који су нас на прославу и позвали.

"Немојте се бојати да одбијете понеку позивницу", додао је Џиви. "Наравно, имајте на уму да је провођење времена са људима из окружења важно за одржавање односа, па самим тим направите селекцију."

Резултати недавних истраживања су показали да људи обично имају тенденцију да преувеличавају степен љутње код особа које су упутиле позив за прославу. Управо то је један од разлога због којих позиве прихватају чак и када физички не могу да стигну, или им се једноставно не иде. Другим речима, ми замишљамо како ће неко одреаговати уколико им кажемо да нећемо доћи и из страха да се они не наљуте обећамо да ћемо се ипак појавити.

"У стварности су негативне последице одбијања позива много мање озбиљне него што очекујемо", рекао је охрабрујуће Џиви. 

image