Магазин

Новогодишња бајка: Звезде Бољшој театра извеле балет "Крцко Орашчић" у московском метроу

У оквиру манифестације "Ноћ у метроу" звезде Бољшој театра наступале су пред путницима московског метроа, а позоришне даске заменила је станица Мајаковскаја која се налази у самом центру града. Путници су уочи Нове године имали прилике да уживају у балету "Крцко Орашчић".
Новогодишња бајка: Звезде Бољшој театра извеле балет "Крцко Орашчић" у московском метроу© РИА Новости / Илья Питалев

Уочи сваке Нове године Бољшој театар постаје епицентар културних дешавања, а бројни љубитељи балета практично опседају здање позоришта не би ли успели да уграбе карте. Цене карата за спектакуларно извођење "Крцка Орашчића" на старој сцени Бољшој театра су баснословне и крећу се од око 150 еура, па навише. Некада цене карата могу достићи и неколико хиљада еура, зависно од датума када се купују, као и места! Осим цене, и сама куповина је процес који траје преко 24 часа, па многи до жељених улазница не могу ни доћи.

Звезде Бољшој театра "Крцка Орашчића" извеле у метроу

Уочи новогодишњих и божићних хпразника, Бољшој театар је решио да сам дође до своје публике и организује извођење балета у московском метроу, на станици Мајаковскаја која се налази у самом центру руске престонице. У ноћи између 22. и 23. децембра, у оквиру манифестације "Ноћ у метроу" звезде једног од најстаријих и најбољих балетских и оперских позоришта на свету су уз пратњу оркестра извеле балет "Крцко Орашчић", а одушевљење публике, односно путника, није изостало.

"У част предстојеће Нове године у метроу смо извели балет "Крцко Орашчић", а на сцени су се нашли солисти Бољшој театра у пратњи оркестра", рекао је заменик градоначелника Москве, Максим Ликсутов.

За потребе извођења балета, станица је украшена посебним плавим светлима, док је део перона претворен у сцену. Дуж целе станице постављене су стилизоване фотеље за гледаоце, које су све до једне биле попуњене. А како и не би, када се оваква манифестација не пропушта. Како би се обезбедили највиши стандарди сигурности, возови су заустављени стајали читавом дужином станице, на оба колосека, затварајући излаз ка шинама. Карте за овај балет у подземљу Москве су се делиле на званичним налозима московског транспортног комплекса на друштвеним мрежама.

За 10 година се у московском метроу организовало преко 50 манифестација

Од 2013. године у Москоском метрополитену је организовано више од 50 ноћних  манифестација, а путници су имали прилике да учествују у најразличитијим активностима. Јога, балет, модне ревије, концерти - само су део забавног програма који се организовао у московском метроу у протеклих 10 година.

"Престонички транспост наставља да учествује у култуним догађајима града по наредби градоначелника Москве, Сергеја Собјањина", рекао је Максим Ликсутов.

Крајем новембра месеца, стартовали су и концерти у оквиру шесте сезоне пројекта "Музика у метроу", а пред путницима су већ наступале бројне руске музичке звезде. За учешће у манифестацији се пријавило више од 500 уметника и музичких колектива који су имали прилике да своје нумере изводе пред путницима градског транспортног система.

image