Месо моржа и "холисо": Шта се једе за Нову годину на Чукотки и на Далеком истоку

И док већина житеља Русије на трпези има за тамошње прилике типичне новогодишње специјалитете, попут салате "Оливије (руске салате) или харинге, на празничној трпези у забаченим деловима те земље, попут Арктика или Далеког истока, могу се наћи и јела од моржа или егзотичне посластице као што је "холисо".
Народ Чукотке се служи "строгањином"

Без којих јела не пролази новогодишња трпеза за већину Руса? Салата "Оливије", харинга под бундом (сељодка под шубој), туршија и кавијар се стандардно налазе на празничном столу. Но, у Русији постоје народи чији представници обележавајући зимске празнике, једу месо моржева, сирову рибу или танко нарезану јеленовину.

Тако рецимо у ескимском селу Наукан, које се налази на самом истоку Чукотке, мештани који се баве ловом на мору, за новогодишње празнике гостима служе јело звано "копалхин" - месо моржа умотано у његову кожу, преноси ТАСС. Ескими кувају јело лети, а затим га чувају у јамама покривеним травњаком, чиме ферметисано месо чува укус и јединствена својства дуги низ месеци. Месо моржа се сматра деликатесом. Већина ескимских посластица припрема се лети током периода лова и риболова - у зиму, у хладноћи, бескрајна арктичка тундра и обала мора изгледају беживотно.

Месо моржа

"Наравно, на Чукотки ће вам обавезно послужити мантак - то је кожа кита с масноћом, можете је јести замрзнуту танким слојевима или коцкицама, или одмах након припреме. Ја јако волим мантак с конзервираним краставцима, белим хлебом и белим луком - такво јело поставићу и на свој новогодишњи сто", каже председница Инуитског приполарног савета Валентина Леонова. Уз мантак, Ескими једу врхове руже роднице - беру их пре цветања, док су још сочне и мекане, а затим их потапају у воду и држе притиснутим неколико месеци.

Мантак 

С друге стране, народ Удеге, мала етничка група која живи у Хабаровском региону, увек служи богате новогодишње трпезе, чак и ако породица живи скромно у остатку године.

"Традиционална новогодишња јела су 'љанцаи', салата од кромпира са месом, и 'талу', нарезана смрзнута риба", каже водич у Националном парку Бикин Наталија Канчуга.

Она додаје да су "талу" и "љанцаи" били обавезни за зимске празнике, чак и да година није била успешна за ловце у тајги.

С друге стране, Јакути традиционално дочекују Нову годину у лето - 21. јуна, када прослављају летњи солстициј, али за њих то није у спуротности са редовном Новом годином.

Кувар Николај Атласов каже да је раније клање стоке било забрањено лети, а људи су практично јели биљке, док је кување меса настављано тек у јесен.
Он додаје да за новогодишњу трпезу воли да спрема "строгањину" од рибе, џигерице и ждребећег меса, као и од врста северне рибе, попут нелме, муксуна, јесетре...

Људи у Бурјатији, слично онима који живе у Јакутији, Нову годину обележавају двапут годишње: 1. јануара и у фебруару или марту према будистичком лунарном календару - Сагалгану.

У оба наврата традиционална бурјатска јела су заснована на месу и млечним производима, а пре свега "бузе", која се прави тако што се комад млевеног свињског и јунећег меса и ситно сецканог лука, умота у еластично тесто.

Међу популарним бурјатским посластицама је и "холисо" - јело од младог сира, павлаке, шећера и млевене трешње.