Магазин

Колико често треба да кречимо дом

Молерисање није нешто што се ради само када смо расположени за промену, већ треба да имамо на уму да је то део хигијенског одржавања дома. Мајстори кажу да не треба да кречимо кућу сваке године, али препоручују да то буде сваке две до пет година, у зависности од употребе просторија и предходног кречења.
Колико често треба да кречимо дом© @ gpointstudio-freepik

Кречење дома, фарбање радијатора, врата и степеништа су неки од основних радова у дому. Без обзира да ли унајмљујемо професионалце или радимо у сопственој режији, ова делатност је веома захтевна - треба набавити материјал, премештати ствари и намештај, враћати после све на своје место.

Срећом, ово се не ради тако често и препоручљиво је да се упустимо у "генералку" на сваких неколико година: "Постоји неколико фактора који могу утицати на изглед зидова, укључујући колико често се соба користи, услове којима је боја изложена и клима", каже Дејвид Шатер, власник фирме за кречење.

Неке просторије треба чешће да се крече

Не користи се свака соба на исти начин - што се нешто мање користи, то дуже боја и добар изглед зидова трају: "Дечије собе, као и кухиња и ходници треба да се крече чешће, јер их свакодневно користимо. Потребно је да их "освежимо" на сваке две године", наглашава стручњак.

Купатила и вешерај су просторије које најчешће користимо, а главни "кривац" за фарбање у овим просторијама је висока влажност. Она утиче на дуговечност фарбања, те је препорука да купатило фарбамо после две, три године. 

Такође, у домовима где се доста пуши, или кува плафоне и зидове треба кречити након две године.

Што се тиче дневне собе, у њој се често налази намештај "од зида до зида", што спречава да се нагињемо или додирујемо зидове, па може да се освежи после пет година. И спаваћа соба може да се кречи после пет година, јер у њој боравимо само кад спавамо и мале су вероватноће да ће се зидови испрљати. 

На колико се фарба и сређује спољашност куће

"На сваких 5 до 12 година би требало да се позабавимо екстеријером дома", каже Дејвид, а преноси Јаху лајф. Све што је од дрвета сређује се сваке пете године, док делови дома у ком значајну улогу игра цемент могу бити одложени за касније. Напомиње се да и у овим случајевима велику улогу игра клима и боје које су претходно коришћене, те праву процену за обнову ће дати мајстор.

image
VV inauguration
banner