Дечак од 13 година победио Тетрис и са резултатом 999.999 ушао у историју

Тринаестогодишњем дечака Вилису Гибсону из Оклахоме пошло је за руком нешто што никоме у историји није: да игрицу Тетрис пређе, односно победи. До сада је овако нешто успело само софтверима са вештачком интелигенцијом.

Историја игрице Тетрис датира још из 1984. године, када је руски програмер Алексеј Пажитнов дошао на идеју да дигитализује тада популарну мозгалицу "Тетрамино" и пребаци је на компјутер "Електроника-60". Од тада, па све до данас, никоме осим софтверима са вештачком интелигенцијом није пошло за руком да алгоритам победи. Никоме, осим тринаесторогишњем Вилису Гибсону из Оклахоме.

"Скор" 999.999 за упис у историју

У видео снимку који документује историјску победу, а који је објављен у уторак, 2. јануара 2024. године на његовом налогу на Јутјубу, тинејџер из Оклахоме, који игрицу игра под корисничким именом @Blue Scuti, након отприлике 38 минута стиже до 157. нивоа. У том тренутку, будући да препознатљиви геометријски облици јарких боја падају са врха екрана превише брзо, дечаку се чини као да је повукао погрешан потез: "Ох, погрешио сам", узвикује он верујући да је то последњи блок.

Међутим, након тог потеза он се ипак "опоравља": "Молим вас, срушите се", обраћа се дечак игрици у нади да ће ипак наставити да игра. Блокови се ипак поклапају и још једна линија нестаје са екрана. Само тренутак касније, екран игрице се замрзава, што, де факто, означава победу, а тинејџер узвикује "О мој Боже! да! Онесвестићу се. Не осећам руке!". На екрану се приказује резултат 999.999.

"То никада није успео један човек"

Винс Клемент, председник светског шампионата у класичном тетрису је овај подвиг прокоментарисао у интервјуу за Њујорк Тајмс: "То никада раније није урадио човек. То је у суштини нешто за шта су сви мислили да је немогуће до пре неколико година." Наравно, овакав резултат захтевао је много труда и вежбања. Дечак је своју вештину усавршавао пуне две године, проводећи испред екрана и по 20 сати недељно.

Своју историјску победу Вилис је посветио покојном оцу Адаму, који је свет напустио пре само месец дана. Захваљујући њој, он је постао један од најбољих такмичара у Тетрису у земљи. Идеју да се посвети управо овом "спорту" Вилис је добио на платформи Јутјуб где је први пут угледао игрицу, а управо на њој је објавио и своју историсјку победу.