Откривене најбоље дијете за 2024. годину

Неке дијете су веома популарне, али њихов утицај на здравље је под знаком питања. Зато је најбоље да чујемо реч стручњака и сазнамо који начини исхране су дали најбоље резултате у студијама, а за које се сматра да ће бити популарни током 2024.

Ако покушавамо да смршамо, постоје стотине дијета које можемо да изаберемо. Многе ће помоћи да изгубимо килограме, али ако се после њих вратимо старом начину живота и нездравим навикама, наш труд је био узалудан. Стручњаци су сумирали утиске о дијетама које су обележиле минулу годину и сматрају да ће неке од њих свој успех имати и у 2024. години.

Флекситаријанска, медитеранска, кето и дијета 5:2

Флекситаријанска и медитеранска дијета ће се високо котирати међу људима, јер се прилагођавају индивидуалним укусима и животном стилу, чинећи их практичнијим и лакшим за придржавање. Такође, уколико смо фокусирани само на губитак тежине, дијететичари истичу да је на пример, кето ефикасна, али наглашавају да око оваког рестриктивног плана требно доста труда.

Флекситаријанска дијета - позитивно утиче на организам

Овај начин исхране постао је веома популаран широм Европе, а настала је као спој два начина исхране - флексибилне и вегетаријанске. Темељи се на воћу и поврћу и мањем уносу меса. Због овог начина исхране не само да се губе на тежини, већ се генерално "поправља" здравствено стање, те дијететичари наглашавају да ће остати једна од најпопуларнијих дијета и у овој години.

Медитеранска дијета - начин исхране који обожавају нутриционисти

Популарна је већ неко време, али се и даље сматра једним од најздравијих начина исхране и добија печат одобрења многих нутрициониста, пише Би-Би-Си Фуд. Није замишљена као дијета за мршављење, али има одличне карактеристике које утичу на смањење и управљање тежином током времена. Њену основу чини воће, поврће, интегралне житарице, бело месо, риба, млечни производи, а не конзумирају се прерађене намирнице, газирана пића, слаткиши, рафинисана уља, месне прерађевине, бело брашно.

Дијета 5:2 - повремени пост може да буде добар на дуге стазе

Ова дијета је позната као повремени пост или временски ограничена исхрана. Другим речима, пет дана у недељи можемо да једемо шта желимо, наравно у ограниченим количинама, док 2 дана уносимо 500 калорија. Дијете засноване на повременом посту омогућавају да једемо "нормално", што је лакше пратити дугорочно. Дијететичари наглашавају да је она мање рестриктивна у погледу тога шта и колико смемо да једемо, те је њена популарност међу људима загарантована у овој години.

Кето дијета - губе се килограми, али није разноврсна

Како је познато, базира се на протеинима и поврћу, а угљени хидрати се избегавају у широком луку. Она је ефикасна, у смислу, да ћемо изгубити килограме, али стручњаци изражавају забринутост због утицаја на здравље, јер ако се строго придржавамо није баш могуће јести на уравнотежен начин.