Овсено млеко се може пронаћи у свим продавницама здраве хране, али и у боље снабдевеним супермаркетима. Њега препоручују како нутриционисти, тако и тренери као здраву замену за кравље млеко. Међутим, да ли је оно заиста здравије од обичног млека?
Како настаје овсено млеко и шта му недостаје
Овсено млеко се прави тако што се овсене пахуљице потопе у воду и затим оставе неко време пре него што се процеде, да "пусте" своје хранљиве материје. Други начин за припрему јесте млевење целих црна и мешање са водом и ензимима, а затим и центрифугирање како би се одвојио течни део.
"Само зато што је нешто биљно, то не значи да је здраво", критична је Вики Ретелни, нутрициониста.
Иако сама припрема може звучати добро, овсеном млеку ипак нешто фали. Оно је богато нутријентима попут влакана и угљених хидрата који се налазе у самим пахуљицама, али му недостаје један важан макронутријент, а то је протеин. Осим протеина, овсеном млеку недостају и витамин Д и калцијум.
"Иако је овсено млеко укусно, оно нажалост није најхранљивија опција", навела је регистрована дијететичарка Мариса Мешулам за Хафингтон Пост.
Да ли је овсено млеко препоручљиво у периоду мршављења
Осим што му мањка важних и веома здравих нутријентана, витамина и минерала, овсено млеко је и висококалорично. На пример, једна шоља овсеног млека садржи између 100 и 150 калорија и између 16 и 20 грама угљених хидрата. Поређења ради, шоља бадемовог млека има између 45 и 100 калорија по шољи, и само један грам угљених хидрата.
"Ако је ваш циљ губитак килограма, можда би требало да смањите унос висококалоричних напитака са ниским садржајем протеина, попут овсеног млека", упозорава нутрициониста Тамар Семјуелс.
Овсено млеко није препоручљиво ни особама са повишеним нивоом шећера у крви, будући да многи производи на бази овог млека у себи садрже високу концентрацију вештачких шећера. Далеко више чак и у поређењу са другим биљним алтернативама.