Да ли се крвни притисак мења док спавамо

Многи сматрају да забележена вредност крвног притиска важи за сва доба дана, али наука не каже тако. Крвни притисак се мења током 24 сата и нормално је да буде нижи током ноћи, кажу стручњаци и наглашавају да су особе, код којих се не бележи нижи притисак док спавају, изложеније већем ризику од срчаних болести и можданог удара.

Крвни притисак није статичан и мења се током дана. Он "пада" и "скаче" током 24 сата и уобичајено је да:

За колико се крвни притисак мења док спавамо

Нормални крвни притисак, код просечне здраве особе је 120/80. Када спавамо, крвни притисак је генерално нижи него док смо будни. Ово је потпуно нормално и пад систолног и дијастолног крвног притиска може бити и до 20 одсто нижи од очитавања током дана, пише Блад Прешер Ју Кеј. Научна истраживања говоре да људи код којих се не бележи нижи крвни притисак док спавају, изложени су већем ризику од срчаних болести и можданог удара.

Како недостатак сна утиче на крвни притисак

Многе студије су показале да су особе који имају проблема са спавањем  подложније већем ризику од високог крвног притиска. Спавање мање од пет сати током ноћи, несаница, као и испрекидан сан могу да подигну крвни притисак. Доктори наглашавају да је овај ефекат јачи код жена него код мушкараца.

Добре и здраве навике могу да "држе" притисак под контролом

Висок крвни притисак је "тихи" убица и узрокује разне кардиоваскуларне болести, гојазност, повећава ризик од срчаног удара, изазива проблеме са артеријама, видом, бубрезима. Такође, трајно низак крвни притисак није показатељ озбиљних здравствених проблема, али ако се догађа изненада, односно ако нагло падне, може доћи до слабости тела, поремећаја вида, вртоглавице.

Лекари стално апелују да треба да поведемо рачуна о свом општем здрављу. Препорука је да редовно спавамо, одмарамо, шетамо, уврстимо у јеловнике воће и поврће, лимитирамо конзумирање меса и соли како бисмо што позитивније утицали на крвни притисак, а самим тим смањили ризике од бројних болести.