Магазин

Кечап или сенф: Који додатак је здравији

Кечап и сенф су широм света популарни умаци за помфит, хамбургере, виршле и не можемо да замислимо да једемо ову храну без њих. Ипак, многи нису сигурни шта је боље за наше здравље: црвени, слаткасти кечап или жути, пиканти сенф? Обе намирнице имају неке хранљиве вредности, али једна се издваја као здравија опција.
Кечап или сенф: Који додатак је здравији© Canva/Анђела Ћосо

Скоро нико не може да поједе хамбургер или порцију помфрита без кечапа или сенфа (или комбинације оба), али ако желимо да водимо рачуна о здрављу, који додатак може да буде бољи избор? Да ли би требало да их потпуно прескочимо или ипак можемо да уживамо у њиховом укусу?

Нутриционисти истичу да кечап и сенф можемо конзумирати, али у умереним порцијама. А што се тиче питања, који прилог је бољи за наше здравље, блага предност је дата жућкастом, пикантном додатку који иде одлично уз месо, виршле и кобасице. 

Класичан сенф, то јест онај који није накнадно заслађен је здравији - има мање калорија, не садржи високо фруктозни кукурузни сируп (за разлику од већине брендова кечапа), а љуткаст укус сенфа нас спречава да поједемо превише хране и премашимо препоручене количине натријума. 

Докле год се кечап/сенф користи у нормалним количинама, не представља велики ризик по здравље, али препоручљиво је да увек проверавамо састојке и да, ако је могуће, бирамо свеже направљене умаке са минимланом количином додатака.

Кечап - један од најбољих извора ликопена

Класични кечап је направљен од мешавине парадајза, сирћета, различитих облика кукурузног сирупа, соли и зачина: "Једна кашика кечапа садржи 19 калорија, око 4 грама шећера и 150 милиграма натријума," рекла је за "Њујорк пост" Џенифер Хаус, регистровани дијететичар.

Састојци на декларацији производа су обично наведени у опадајућем редоследу по тежини или запремини, при чему први наведени састојак има највећу количину. "Можда сте више пута чули да је кечап "чист шећер", али он је заправо трећи на листи састојака. Иако има више шећера и соли од других зачина, кечап има неке нутритивне предности: он је један од најбољих извора ликопена, антиоксиданса за који се зна да штити од рака простате. Кечап се такође може користити као "храна за маскирање укуса" за избирљиве малишане, како би се постепено привикавали на нову храну", појашњава  дијететичар. 

Ипак, с обзиром да многи брендови кечапа имају висок ниво додатог шећера и натријума, потребно је да обраћамо пажњу на листу састојака и пронађемо најздравију опцију, као и да количина коју конзумирамо не буде исувише велика.

Препручује се сенф који садржи куркуму

Сенф се први од семена слачице и додају се сирће, со и зачини, али он обично не садржи шећер, осим ако није намењено да укус буде сладак, попут меденог сенфа. Као и код кечапа, нутритивни профил сенфа може бити различит у зависности од бренда. Једна кашичица сенфа обично садржи између 3 и 5 калорија и око 110 милиграма натријума.

"Неке етикете на амбалажи сенфа приказују да једна порција износи нула калорија, јер храна која садржи мање од пет калорија по порцији може да се заокружи на нулу", објашњава нутрициониста Ејвери Зенкер и истиче: "Ако једете више порција сенфа, то неће бити нула калорија, али такође није уобичајено јести толико велике количине сенфа да укупне калорије имају превелики утицај." 

Нутрициониста појашњава да сенф није значајан извор хранљивих материја и обично не садржи шећере, транс масти и холестерол. Препоручује се да бирамо сенф који садржи куркуму, која му даје јарко жуту боју, уместо сенфа који у састојцима има вештачке боје. 

"Куркумин, антиоксидант који се налази у куркуми, може да ублажи упалне процесе, док семенке слачице такође могу имати здравствене предности и садрже мале количине здраве омега-3 масти."

image