После воде, једно од најпопуларнијих пића на свету јесте чај. Посебно је тражен зелени, како због свог специфичног укуса, тако и због бројних здравствених квалитета. Овај напитак се добија од листова биљке Camellia sinensis и има га у разним варијантама - можемо га конзумирати топлог, хладног, а популаран је онај у праху који се размути у води или млеку.
Зелени чај је пун хранљивих материја, а свакако да се истичу моћни антиоксиданти катехини који помажу у заштити од рака. Више студија потврђује да људима који пију зелени чај се смањују шансе да имају карцином, у поређењу са онима који га не пију, пише Хелтлајн.
Овај моћан напитак има утицај на смањење ризика од развоја дијабетеса типа 2 и срчаних болести, а помаже при редукцији килограма. Показало се да кофеин и катехини који се налазе у зеленом чају подстичу метаболизам и сагоревање масти. Конзумирање зеленог чаја може помоћи да сагоримо додатних 75–100 калорија дневно, резултати су студије објављене у Нашонал Лајбери оф медисин.
Полифеноли у зеленом чају могу помоћи у заштити коже од УВ зрачења, а показали су се корисним и у третирању акни и розацее.
Иделано време дана за зелени чај
За већину људи, свакодневно пијење зеленог чаја у умереним количинама је безбедно. Испијање три до пет шољица дневно је "сигурна зона" за убирање свих здравствених бенефиција које нуди. Препорука је да га пијемо ујутру или у раним подневним часовима, јер кофеин, који се налази у њему, неће утицати на здраву рутину спавања. Такође, идеално би било да га попијемо до два сата након оброка како би помогао у варењу.
Потенцијални ризици од зеленог чаја
Више научних извора говоре да је зелени чај користан за организам, али можемо да се суочимо и са нуспојавама ако га конзумирамо превише. Катехини у зеленом чају могу смањити способност да се апсорбујете гвожђе из хране, те би особе које пате од мањка гвожђа требало да буду веома опрезне. Труднице, дојиље и пацијети који иду на дијализу такође треба да поведу рачуна по питању конзумације овог пића.