Шта се догађа у организму ако пијемо зелени чај

Зелени чај је синоним за здрав напитак који веома повољно делује на наше тело. Препоручују га и нутриционисти и доктори, јер убрзава метаболизам, повољно утиче на регулацију холестерола и нивоа шећера у крви. Да бисмо извукли највише користи од њега, потребно је да пијемо бар три шољице на дан, кажу стручњаци.

После воде, једно од најпопуларнијих пића на свету јесте чај. Посебно је тражен зелени, како због свог специфичног укуса, тако и због бројних здравствених квалитета. Овај напитак се добија од листова биљке Camellia sinensis и има га у разним варијантама - можемо га конзумирати топлог, хладног, а популаран је онај у праху који се размути у води или млеку.

Зелени чај је пун хранљивих материја, а свакако да се истичу моћни антиоксиданти катехини који помажу у заштити од рака. Више студија потврђује да људима који пију зелени чај се смањују шансе да имају карцином, у поређењу са онима који га не пију, пише Хелтлајн.

Овај моћан напитак има утицај на смањење ризика од развоја дијабетеса типа 2 и срчаних болести, а помаже при редукцији килограма. Показало се да кофеин и катехини који се налазе у зеленом чају подстичу метаболизам и сагоревање масти. Конзумирање зеленог чаја може помоћи да сагоримо додатних 75–100 калорија дневно, резултати су студије објављене у Нашонал Лајбери оф медисин.

Полифеноли у зеленом чају могу помоћи у заштити коже од УВ зрачења, а показали су се корисним и у третирању акни и розацее.

Иделано време дана за зелени чај

За већину људи, свакодневно пијење зеленог чаја у умереним количинама је безбедно. Испијање три до пет шољица дневно је "сигурна зона" за убирање свих здравствених бенефиција које нуди. Препорука је да га пијемо ујутру или у раним подневним часовима, јер кофеин, који се налази у њему, неће утицати на здраву рутину спавања. Такође, идеално би било да га попијемо до два сата након оброка како би помогао у варењу.

Потенцијални ризици од зеленог чаја

Више научних извора говоре да је зелени чај користан за организам, али можемо да се суочимо и са нуспојавама ако га конзумирамо превише. Катехини у зеленом чају могу смањити способност да се апсорбујете гвожђе из хране, те би особе које пате од мањка гвожђа требало да буду веома опрезне. Труднице, дојиље и пацијети који иду на дијализу такође треба да поведу рачуна по питању конзумације овог пића.