Три предлога за здрав доручак

У ужурбаном ритму у коме живимо, све мање времена посвећујемо здравим и избалансираним оброцима, најчешће из заблуде да правилна исхрана одузима много времена и захтева више новца. Било да је у питању залогај "на брзака" пре посла или викенд оброк "натенане", здрав доручак је одличан начин да започнете дан.

Ако немате више идеја за доручак, доносимо вам предлоге намирница које су здраве и укусне, а чија припрема не одузима много времена.

Овсене пахуљице

Овсене пахуљице су идеалан избор за доручак уколико волите лаганије оброке. Ова нискокалорична намирница не само да је богата угљеним хидратима, протеинима и влакнимa, већ у себи не садржи глутен, па је погодна и за особе које су на њега осетљиве. Начина за припрему има много: можете их припремати у облику граноле, у виду каше, са додатком сезонског воћа, меда, грчког јогурта или кикирики путера. За љубитеље семенки: уз додатак семена лана или чија семенки - овакав оброк биће још богатији нутријентима.

Предлог за сервирање:

Јаја

Као и овсене пахуљице, јаја можете припремати на најразличитије начине. У зависности од тога шта волите, можете припремити омлет (са сезонским поврћем, чедар сиром или панчетом), јаја на око која ћете сервирати са тостом од авокада и салатом по избору, или припремити поширана јаја. Уколико вам поширана јаја звуче компликовано - то само тако звучи! Рецепт је прилично једноставан: воду са додатком мало сирћета угрејте до тачке кључања, а затим у њој кашиком направите "вир". Претходно разбијено у чинији јаје "улијте" у вир, а након 3 до 4 минута га извадите из воде. Једноставније је него што сте очекивали, зар не?

Уколико волите лепо аранжиране доручке - ово предлог је за вас:

Смути

Уколико преферирате слатке доручке  - смути је идеалан. Овакви оброци не само да су укусни и здрави, већ и најједноставнији за припрему, а готови су за мање од 5 минута! Уместо да дан започињете куповним воћним јогуртом који у себи садржи висок ниво шећера, као и конзервансе - припремите код куће смути. Не само да је далеко здравија варијанта, већ је и много повољнија, а зависно од годишњег доба, можете га припремати са најразноврснијим воћем. Једна од идеја може бити са овсеним пахуљицама, боровницама и чија семенкама - тако ћете добити нутритивно богат оброк пут витамина који ће вас држати дуже ситим.

Идеја за здрав смути: