Магазин

Гинисова књига рекорда проверава године најстаријег пса на свету: Боби можда није био толико стар

Гинисова књига рекорда саопштила је данас да је суспендовала рекорд дуговечности који је држао португалски пас, који је преминуо прошле године када је имао, верује се 31. годину. До преиспитивања титуле "најстаријег пса на свету" дошло је након што су неки ветеринари довели у питање датум његовог рођења, кажу у објави Гиниса.
Гинисова књига рекорда проверава године најстаријег пса на свету: Боби можда није био толико стар© prinstcreen youtube/ Guinness World Records

Боби, наводно 31 годину стар пас, живео је на фарми у селу у Конкверосу у Португалу, са власником Леонелом Коштом. Прошлог фебруара стекао је титулу најстаријег живог пса и најстаријијег пса икада, оборивши рекорд који је пре тога држао други крзнени Гинисовац - пас Блуи, који је угинуо у 30. години живота, давне 1939. године. Боби је наводно рођен  11. маја 1992. године а угинуо је прошлог октобра, преноси АП.

Смрт Бобија, португалског мастифа старог 31 годину, била је догађај за историју - ниједан пас пре тога није доживео такву дубоку старост. Међутим, дивљење се брзо претворило у скептицизам, јер су ветеринари изразили сумњу да је биолошки могуће да пас живи еквивалентно 200 људских година.

Након што је тајна дуговечности Бобија изазвала велику медијску пажњу, на интернету је дошло до интензивног проучавања слика Бобија из 1999. године, на којима има шарене шапе, другачије од пса који је умро у Португалу 21. октобра. Ветеринари су такође изразили и друге сумње: иако је његова старост била регистрована у националној бази података за кућне љубимце, то обично зависи од самосталне пријаве власника. Осим тога, генетско тестирање које је добијено само потврђује да је пас стар, а не и његов тачан узраст.

Након тога, портпарол Гинисове књиге рекорда изјави је за Гардијан: "Свесни смо питања око Бобијеве старости и истражујемо их."

Дени Чемберс, ветеринар и члан Савета Краљевског колеџа ветеринарских хирурга, рекао је да од 18.000 чланова групе Ветеринар Војсис коју води, "ни један мој ветеринарски колега не верује да је Боби заиста имао 31 годину.

"Ово је еквивалент људског живота од преко 200 година, што је, с обзиром на наше тренутне медицинске могућности, потпуно је невероватно. Изузетне тврдње захтевају изузетне доказе, а никакви конкретни докази нису пружени како би се потврдила његова старост. Ми смо струка заснована на науци, па Гинисова књига рекорда да би оправдала свој кредибилитет и ауторитет у очима ветеринарске струке заиста мора објавити неке необориве доказе."

"Док траје ревизија, одлучили смо да привремено паузирамо титулу за најстаријег живог пса и најстаријег пса икада док не завршимо са испитивањем", саопштено је из Гинисове књиге рекорда за АП. Управа Гиниса је рекла да је добила писма неких ветеринара који су довели у питање годиште пса.

Пас Боби је чистокрвни Алентејски мастиф, чији је просечни животни век између 10 и 14 година.

image