Први лет са дететом: Како припремити малишана за путовање авионом

Путовање авионом са малишаном може да буде стресно, посебно ако је у питању први лет. Уколико идемо са бебом, место је загарантовано у мамином или татином крилу. Старија деца имају своје седиште у авиону и пожељно је да му објаснимо како ће лет изгледати и да је неопходно да веже појас, појашњава за РТ Балкан Арсен Рудан из "Ер Србије".

Летење авионом са децом је изазовно, али како постоје правила за одрасле, тако постоје и она за децу, те ако успемо да их заједно испоштујемо ниво стреса ће се итекако смањити. Уколико путујемо са бебом, са становишта безбедности, нема старосних ограничења у авио-саобраћају, каже наш саговорник и додаје:

"Ваздухопловно-медицинска доктрина коју заступају и међународна ваздухопловна стручна удружења, је да здраве бебе не би требало да путују у првих 48 сати по рођењу, а пожељно ни првих седам дана. Дете до две године се сматра бебом и током тог периода не може седети самостално у авиону, већ у крилу родитеља. То седиште поред појаса за одрасле има и додатни појас за бебу. Што се тиче малишана који су навршили две године живота, они се по стандардима авијације више не сматрају бебама и могу седети самостално на путничком седишту", појашњава Арсен.

Малишану објаснити шта сме, а шта не да ради у авиону

Пре путовања пожељно је да разговарамо са малишанима и предочимо им како један лет изгледа:

"Припреме детета за лет авионом са становишта безбедности нема, али би било добро детету пре уласка у авион објаснити како ће путовање изгледати, да ће седети само и да је неопходно и важно да веже појас, те да током лета неће бити прилике да се много креће. Уколико се детету летење приближи на питак и интересантан начин, оно не би требало да развије страх или нелагоду у вези са летењем", саветује Рудан.

Што се тиче самог понашања у авиону, јасно је да оно зависи од узраста детета:

"Уколико је дете мало, било би добро понети омиљене бојанке, књиге или играчке којима ће се занимати током лета и које могу додатно да одврате пажњу од нових околности. Током полетања и слетања, као и када је упаљен знак за обавезно везивање, свако дете у циљу заштите безбедности и независно од узраста, мора бити осигурано у складу са прописима. Када је реч о бебама, готово сви већи авиони опремљени су сточићем за пресвлачење беба што додатно олакшава путовање", истиче саговорник.

Турбуленције не морају да представљају проблем 

За све путнике, па и за децу је важно да се поштују правила: "У авионима, током лета, независно од тога да ли на лету има турбуленција или не, све бебе и деца морају бити адекватно осигурана. Бебе се осигуравају у крилу родитеља или у седишту за аутомобиле, која су уједно атестирана и за употребу у авионима, док су деца преко две године старости осигурана сопственим појасевима. Када су сви путници прописно осигурани, независно да ли су у питању деца или одрасли, наилазак турбуленција не би требало да представља проблем. Због тога је за све путнике кључно да током лета поштују правила, безбедносне процедуре и инструкције кабинске посаде", појашњава Арсен.