Магазин

Ову врсту протеина треба избегавати уколико желимо да смршамо

Када смо фокусирани на губитак килограма, постоји много намирница које треба да избегавамо. Дијететичари истичу да су протеини одличан додатак здравој исхрани, јер помажу да останемо сити и чувaју мишиће, али да нису сви подједнако добри за организам. Посебно једну врсту треба заобићи у широком луку.
Ову врсту протеина треба избегавати уколико желимо да смршамо© Andra C Taylor Jr/unsplash

Иако је одличан извор протеина и калцијума, сир је ипак није добра намирница када је у питању "скидање" килограма и масних наслага са стомака. Занимљиво је да многи не користе сир као примерни протеин у оброку и он не добија такво "поштовање" као лосос, пилетина на жару, тофу или јаја. Обично се користи као додатак месу, тестенинама или салатама. Ова навика, нажалост, доводи до нежељених килограма, пише Ит дис (Eat This).

Бирати немасне сиреве који имају мање калорија, а више протеина

Као што је познато, протеини повећавају ситост, тако да што их више узимамо, мање ћемо бити гладни и мања је вероватноћа да ћемо се преједати.

Препорука дијететичара јесте да уколико не можемо да замислимо оброк без сира, у обзир узмемо само ниско-масне, немасне или младе сиреве.

Око 60 грама немасног моцарела сира има око 84 калорије и 18 грама протеина док око 60 грама пуномасног моцарела сира имају двоструко више калорија и знатно мање протеина.

Свежи сир је такође добар избор протеина који помаже у губитку тежине. Пола шоље ове намиринице садржи око 90 калорија и 12 грама протеина: "И свежи и немасни сир не садрже засићене масти које зачепљују артерије", појашњавају нутриционисти Леси Лакатос и Тами Шамес.

Зашто су протеини важни за губитак тежине

Протеини значајно утичу на губитак тежине, јер дуже одржавају осећај ситости и задовољства након оброка. Такође, одржавају ниво шећера у крви стабилним, што помаже да избегнемо падове енергије који доводе до нездраве жеље за храном. Поред тога, помажу у изградњи мишићног ткива, које је телу потребно за снагу и бржи метаболизам.

"Без сумње протеини су корисни за губитак тежине. Али ако конзумирате протеине који су пуни масти или шећера, брзо се збрајају калорије које могу допринети дебљању", кажу нутриционисти.

image