Против прехлада, вируса и грипа се често боримо уобичајеним методама - одмарамо се, пијемо чај са медом, узимамо витамине. Догоди се да ове савети које слушамо генерацијама, једноставно не функционишу. Логично је да се намећу питања као што су - да ли витамин Ц заиста помаже против микроба и да ли мед отклања бол у грлу или кашаљ? Одговоре су дали лекари и напоменули су да све што конзумирамо у дозвољеним или преписаним дозама неће бити штетно за организам, али не мора да значи да ћемо имати неке користи.
Утицај витамина Ц зависи од особе до особе
Витамин Ц се генерално показао да има позитиван утицај на имунитет: "Неке студије сугеришу да витамин Ц може помоћи у смањењу трајања и тежине симптома прехладе. Докази који то подржавају, међутим, нису у потпуности конзистентни и разликују се од студије до студије", каже доктор Мајкл Дел Џунко.
Утицај овог витамина такође варира од особе до особе, у зависности од њиховог стања. Не може шкодити да повећамо унос воћа и поврћа богатог витамином Ц, као што су киви, поморанџе, лимун, наглашавају доктори.
Све у свему, витамин Ц је јак као превентива против прехладе, али не као третман: "Фокусирате на унос довољно хранљивих материја у својој свакодневној исхрани, то може помоћи да спречите да се разболите", саветује доктор.
Цинк ублажава симптоме прехладе, али не код сваког
Истраживања о релацији "цинк-прехлада" су обимни, а резултати у погледу његове ефикасности су различити. "Нека истраживања сугеришу да суплементација цинком, посебно када се узима у року од 24 сата од појаве симптома прехладе, помаже да се скрати трајање прехладе", каже Дел Џунко.
Истраживање од пре две године сугерише да пастиле, гелови, капсуле или спрејеви са цинком могу да ублаже симптоме прехладе или да убрзају лечење. Али, вреди напоменути да ови резултати нису примећени код свих учесника, што значи да не може да се гарантује да ће суплементи цинка заиста помоћи.
Ехинацеа није свима корисна
Научна открића о ефикасности ехинацее су помешана - постоје студије које истичу њену корисност када су прехладе у питању, док друге откривају да производи од ове биљке немају неке предности у лечењу.
Млеко може да се пије кад смо прехлађени
Избегавање млека и других млечних производа је уобичајен савет који добијамо када смо болесним. "Препоручио бих да избегавате млеко ако имате интолеранцију на лактозу, али иначе је млеко одличан извор калцијума и протеина, што је од помоћи током болести", појашњава доктор.
Мед против болова и кашља је користан, али не у врелом чају
Како је познато мед има антибактеријска, антиинфламаторна и антивирусна својства: "Ипак, ако га стављате у врео чај, то ће утицати на ензиме и протеине који се налазе у њему. Саветујем да поједете мало меда, пре него да га ставите у врућ чај", каже каже доктор Мајкл Дел Џунко.
Борба против прехлада, грипа и болести почиње избалансим исхраном богатом витаминима, хидратацијом водом, чајевима и природним соковима: "Када сте прехлађени, тело има тенденцију да губи више течности због 'производње' слузи, грознице и знојења. Битно је да будете хидрирани током болести, јер то може помоћи у ублажавању симптома", појашњава доктор.