Све више се траже: Ово су послови будућности према истраживању ЛинкедИн-а

Вештачка интелигенција, одрживост и сајбербезбедност се све више траже, наведено је у последњем извештају ЛинкедИн-а о перспективама тржишта рада за 2024. годину.

Тржиште рада у Европи пролази кроз убрзану трансформацију, појављују се нове позиције које нису постојале последњих 20 година, а конкуренција за послове прошле године је удвостручена, показало је истраживање ЛинкедИн-а на основу прегледа милиона послова које су чланови те платформе специјализоване за запошљавање започели у периоду између 1. јануара 2019. и 31. јула 2023. године.

Како преноси Јуроњуз, у Великој Британији и Француској је, на пример, прошле године била отворена једна позиција на просечно четири кандидата, док је годину дана раније, 2022. године, било отворено једно место на отприлике две особе.

Ипак, и поред пораста конкуренције на тржишту, две трећине (67 одсто) професионалаца у Европи ове године размишља о промени посла, а као један од главних разлога 37 одсто испитаника навело је да теже већим зарадама како би се суочили са растућим трошковима, док је њих 19 одсто рекло да жели да пронађе нови посао како би напредовали у каријери.

У зависности од земље до земље, разликују се најбрже растући послови у Европи, али заједнички тренд показује да су вештачка интелигенција (АИ), одрживост и сајбербезбедност области које расту, а највише се траже менаџери одрживости, инжењери за вештачку интелигенцију и аналитичари сајбербезбедности.

"Јасно је да су вештачка интелигенција и одрживост два главна фактора која преобликују тржиште рада и да послодавци настоје да пронађу раднике са вештинама које су за то потребне", изјавио је директор за Европу и Латинску Америку у ЛинкедИн-у Џош Граф. Додао је да послови у тим областима укључују неке од најбрже растућих позиција у Европи.

Према његовим речима, промене на тржишту рада дешавају се толико брзо да многи професионалци имају проблем са тим да пронађу начин како да своје способности ускладе са отвореним позицијама.

Граф наводи да додатни проблем представља и то што велики број нових послова пре 20 година није ни постојао и указује да због брзих промена прилагодљивост мора да буде приоритет за пословне лидере.