Када одлучимо да спремимо салату и приметимо да неки листови нису више потпуно зелени и хрскави, углавном само уклонимо "лоше" делове и конзумирамо оне који су свежији. Али како заиста долази до промене боје листа и зашто неки добију баршунасту и слузаву текстуру? Осим тога, да ли је препоручљиво да наставимо да једемо остатак салате?
"Зелена салата је врло танка и крхка, лако може да се разгради и производи много течности," објашњава за "Хафингтон пост" Тревор Крејг, стручњак за безбедност хране. "Због тога су осетљиве на било коју брсту гужвања и притискања током бербе, паковања и транспорта, па могу да увену, промене боју..."
Зашто салата постаје розе
Розе или црвенкаста боја која се појави на листовима се назива и "рђа", што је нормална карактеристика салате након бербе. Ако се оштети током транспорта или се налази у превише воде, овај процес се може убрзати.
"Након неког времена, салата оксидира и производи полифеноле, то јест биљна једињења која имају бројне добробити по здравље и која је штите од вишка влаге и буђи. Због тога подсећа на рђу, а ову реакцију поспешује и етен који производе друге намирнице које се налазе у фрижидеру.
Иако можда не изгледа баш укусно, није опасна када се конзумира и увек можемо да одсечемо ове делове ако их не желимо. "Докле год је салата још увек хрскава и други листови изгледају добро, безбедно је", рекла је дијетолог Кејти Сабатини.
Зашто листови постану мекани и слузави
Када је околина у којој се налази превише влажна, салата може да потамни, изгуби хрскавост и буде "гњецава". Иако ови листови сами по себи нису опасни, стварају сјајне услове за развој бројних бактерија као што су салмонела и листерија, од којих можемо озбиљно да се разболимо.
С обзиром да су свакако неукусни, препоручљиво је да не конзумирамо ове листове, како бисмо умањили ризик од тровања храном и појаве симптома као што су грчеви у стомаку, дијареја, повраћање и повишена температура.
Како правилно да чувамо и купујемо салату
Пре свега, добро је да зелену салату одвојимо од другог поврћа и воћа, да не би била изложена етану које производе. Најбоље је да буде у најхладнијем делу фрижидера, на самом крају фиоке за воће и поврће.
Када купујемо салату у паковању, најбоље је да је избегавамо ако:
- Приметимо да су листови већ потамнели и омекшали, јер то значи да више није свежа.
- Ако се на дну паковања накупила вода - у реду је да постоји влага у кеси, али не би требало да буде више од неколико капљица.
- Ако угледамо буђ или црне тачкице на листовима.
У случају да се у паковању налази само неколико "лоших" листова, то не би требало да представља велики ризик, већ само можемо да их издвојимо од других. Када отворимо паковање и чувамо га у фрижидеру, препоручљиво је да га добро затворимо и осигурамо, како би дуже трајала.