Магазин

Путујете у Москву? Ових 7 ствари никако не треба да радите

Главни град Русије је једна од најатрактивнијих светских дестинација, а број туриста који туристички посете престоницу премашује 20 милиона годишње. Која неписана правила треба поштовати и шта избегавати како бисте уштедели новац, али и време?
Путујете у Москву? Ових 7 ствари никако не треба да радите© Canva / Kichigin

Путовање у Москву сигурно ћете памтити по обиласку њених знаменитости, добром проводу и фантастичним гастрономским специјалитетима. Али, како вам одмор или службени пут не би поквариле непланиране непријатности, увек је важно да будете у току са писаним и неписаним правилима града. Ова су посебно важна када посећујете руску престоницу.

Обилажење центра града колима је велика грешка

"Какав данак неискуству", рећиће свако коме кажете да сте се у центар руске престонице запутили колима. Обилазак центра Москве аутомобилом је једна од најчешћих грешака које чине туристи, мислећи да ће им сопствени превоз уштедети време и помоћи да обиђу више знаменитости. Осим што су гужве у руској престоници, нарочито у "шпицу" несносне, проблем туристима који не познају град може бити и сналажење у булеварима и паркирање у зонираним деловима града. Јавни превоз је у Москви развијен толико добро да вам кола просто неће требати, те је увек боље одабрати наземни транспорт, а још боље метро.

Сликање у маузолеју Лењина

Сликање знаменитости је део сваког путовања. Али, на појединим местима је оно строго забрањено. Једно од таквих места је и маузолеј Владимиру Иљичу Лењину који се налази у срцу руске престонице, на Црвеном тргу. Обезбеђење које чува балсамоване посмртне остатке контроверзног политичара прати сваки покрет посетилаца, а уколико уоче било какву сумњиву активност, бићете испраћени напоље и добити новчану казну.

Паљење ватре и спремање роштиља у парковима

Иако је роштиљ веома популаран у Русији, нарочито у врелим летњим месецима, његова припрема је забрањена у парковима и природним резерватима. У читавом граду постоји тек неколико места на којима се ватра може палити, а сви се налазе на периферији. Казне за недозвољено прављење роштиља нису превисоке (нешто више од 6.000 динара), али то свакако не значи да се треба играти са ватром, у сваком смислу те речи.

Посета Бољшој театра "на бум"

Култура посете позориштима је веома развијена у читавој Русији, а нарочито у Москви, где се налази Бољшој театар. Куповина карата увек се обавља неколико недеља, па и месеци унапред, и то из два разлога. Први - зато што је он омиљен међу становницима престонице, а други јер је он једна од најпосећенијих туристичких атракција.

Дружење и окупљање у метроу

Метро је један од најпопуларнијих видова транспорта у Руској престоници, а свакодневно се њиме превезе између 8 и 10 милиона људи! Због оваквог протока путника, у њему је изричито забрањено свако окупљање и дружење већег броја људи. Још једно правило које се поштује јесте правило десне стране, како у холовима, тако и на покретним степеницама - дакле, где год да идете, увек идите десном ивицом, како вас "стампедо" људи не би однео са собом.

"Хватање" таксија на улици

Још једно неписано правило везано за саобраћај односи се на заустављање такси возила право на улици. Иако ова традиција и даље постоји у многим земљама света, па тако и у Србији, у Москви се већ дуго година она не практикује. Уместо "хватања" таксија на улици, возило се увек наручује путем мобилне апликације. Један од разлога је што ћете тако добити возило брже, а други што је тако безбедније и једноставније за плаћање, будући да су апликације повезане са банковним рачуном.

Кретање градом без личних исправа

Иако се Москва сматра изузетно безбедним градом, пасош или лична карта (а најбоље и једно и друго) увек треба да вам буду при руци. Понекад полиција насумично може да баш вас из гомиле људи "извуче" и тражи да покажете документа, проверавајући одакле долазите, са којим циљем сте у Москви и где одседате. Осим тога, у продавницама се може десити да вам при куповини алкохола или цигарета траже доказ да сте пунолетни.

image